Ultimele Știri

Soldați americani: Teroriștii aruncă oameni obișnuiți în aer pentru că dronele noastre ucid în 90% din cazuri civili

drone

Patru foști membri ai US Air Force, cu peste de 20 de ani de experiență în domeniul operațiunilor cu drone militare, au înaintat o scrisoare deschisă către Barack Obama, avertizând că programul de asasinate cu avioane fără pilot, a devenit o forță motrice care a dat naștere Statului Islamic și altor grupări teroriste.  

Cei patru militari transmit administrației Obama o regândire tactică, deoarece aceste atacuri au „alimentat sentimentele de ură, care a aprins terorismul și grupuri, cum ar fi Isis, de asemenea, servind și ca un instrument de recrutare fundamental similar Guantanamo Bay „.

În special, spun ei, uciderea civililor nevinovați în loviturilor aeriene cu drone a acționat ca o „forță motrice devastatoare pentru terorism și destabilizare în întreaga lume”.

Scrisoarea este adresată președintelui Obama, Secretarului Apărării Ashton Carter și șefului CIA John Brennan. Ei presupun că abuzul asupra programului cu drone provoacă nașterea acestor grupări teroriste și le ajută să se dezvolte.

„Nu putem sta în tăcere ca martori  ai atacurilor din Paris, cunoscând efectele devastatoare ale programului cu drone de peste mări și țări”, au scris aceștia.

Declarația comună a grupului de militari care a lucrat cu drone în timpul războiului din Afganistan, Irak și alte zone de conflict – reprezintă un protest public. Trei dintre autorii scrisorii erau operatorii de senzori care au controlat puternicul echipament vizual pe drone Predator US cele care ghidează rachetele Hellfire spre obiectivele lor.

Ei sunt Brandon Bryant, 30 de ani, Michael Haas, 29 de ani și Stephen Lewis, 29 de ani.

Al patrulea autor este Cian Westmoreland, 28 de ani, tehnician responsabil pentru infrastructura de comunicații a programului cu drone.

În urma atacurilor de la Paris, Obama a rămas pe aceleași poziții și evită să trimită un număr mare de trupe americane în Siria, dincolo de angajarea limitată a forțelor speciale. Consecința naturală, deși nerostite, a unei astfel de strategii este o dependență aprofundată privind atacurile aeriene unde dronele fără pilot joacă din ce în ce mai mult un rol de conducere.

Numărul de lovituri aeriene letale s-a umflat considerabil sub supraveghere lui Obama. Pentagonul are planuri și mai mari pentru a crește numărul de zboruri zilnice ale dronelor cu 50% până în 2019.

De la începuturile sale, programul cu drone a fost tulburat de rapoarte de direcționare greșită. Documente guvernamentale clasificate și scurgeri de informații au arătat că până la 90% dintre persoanele ucise în atacuri cu drone pot fi civili, însă sunt înregistrate ca victime necunoscute, „dușmani uciși în acțiune”.

Una dintre cele mai mediatizate erori ale guvernului american a avut loc în octombrie 2011, când o dronă a ucis un cetățean american, Abdulrahman al-Awlaki, în vârstă de 16 ani, fiul lui Anwar al-Awlaki, un lider al-Qaida, de asemenea cetățean american ucis de o dronă CIA cu două săptămâni înainte.

Semnatarii scrisoare, de la stânga: Cian Westmoreland, Michael Haas, Brandon Bryant și Stephen Lewis.
Semnatarii scrisorii, de la stânga: Cian Westmoreland, Michael Haas, Brandon Bryant și Stephen Lewis. Fotografie: Simon Leigh pentru The Guardian

 

„Noi înțelegem doar că în forma sa actuală programul este abuzat, nu există nicio transparență, și trebuie să fie deschis și altor soluții.”, afirmă Brandon Bryant.

Bryant a declarat că, în opinia sa, el a fost obligat să încalce jurământul militar prin repartizarea unei misiuni, care a provocat moartea unui cetățean american. „Ni sa spus că al-Awlaki merita să moară, a meritat să fie ucis ca trădător, dar articolul 3 din secțiunea 2 al Constituției SUA prevede că chiar și un trădător merită un proces echitabil în fața unui juriu.”

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*