Ultimele Știri

‘Șocul’ pe care Rusia nu l-a putut evita, îl prinde din urmă pe ‘țar’. Ce-l poate distruge pe Putin

putin

Vladimir Putin stă față în față cu problemele care îi amenință nu doar popularitatea, ci și scaunul. Astfel, guvernul rus vrea să aloce 880 miliarde ruble (11,7 miliarde dolari) pentru revitalizarea economiei, a anunțat joi ministrul Economiei, Alexei Ulyukayev.

Unele fonduri au fost deja incluse în bugetul federal pe 2016, dar Guvernul încă trebuie să găsească finanțare suplimentară pentru a acoperi întreaga sumă, a explicat oficialul rus.  

El a adăugat că aproximativ 185 miliarde de ruble vor fi alocate din fondul bugetar destinat măsurilor anti-criză și mai există bani necheltuiți din bugetul pe 2015.  

Rusia își va reduce cheltuielile de apărare cu 5% pentru a combate recesiunea economică, măsură inclusă în planul anticriză pe care-l va prezenta guvernul rus săptămâna viitoare, scrie Vedomosti, citat  EFE. Bugetul apărării va fi diminuat cu aproape 2 miliarde de euro.

Valoarea totală a acestui buget aprobat pentru anul în curs este de circa 36,5 miliarde euro. Reducerile de cheltuieli vor afecta în special contractele de achiziție de armament.  

Totuși, un expert militar consideră că aceste măsuri nu vor afecta deloc capacitatea de luptă a armatei ruse, însă el a admis că ar putea să apară probleme dacă se va recurge și la alte tăieri de fonduri.  

Dar soldele militarilor nu vor fi atinse, președintele Vladimir Putin considerând că la acest capitol nu trebuie operate modificări. Nu vor fi afectate nici programele de reînarmare strategică, respectiv proiectele rachetelor intercontinentale Topol și Bulava sau cele de construcție și întreținere a submarinelor nucleare și a bombardierelor Tupolev TU-160.

De asemenea, revizuirea bugetului nu va influența operațiunile militare din Siria.  

Întrebat despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze, dar a admis că se au în vedere mai multe planuri de reducere a cheltuielilor guvernamentale ca urmare a crizei economice provocate de prăbușirea prețului petrolului.  

Președintele Putin a refuzat până în prezent orice diminuare a cheltuielilor militare, subliniind că programul de reînarmare stabilit în cadrul strategiei de securitate națională este crucial pentru apărarea intereselor Rusiei. 

Premierul Dmitri Medvedev a reafirmat joi că anul acesta trebuie îndeplinite toate obligatiile din domeniul asigurărilor sociale – pensii, asigurări de sănătate, plăți acordate persoanelor cu dizabilități și altele – dar va trebui să existe un control mai strâns al cheltuielilor publice.  

Pe 10 februarie, Medvedev a avertizat că s-ar putea ca executivul să nu dispună de fondurile necesare finanțării integrale a planului de combatere a crizei economice provocate de prăbușirea prețului petrolului și a cerut miniștrilor săi să revizuiască proiectul, transmite AFP. 

„Vom fi foarte atenți cu cheltuielile, pur și simplu pentru că probabil nu vom avea bani suficienți” pentru finanțarea întregului plan, a subliniat el.

Economia Rusiei a înregistrat anul trecut cel mai mare declin de după 2009, în condițiile în care prețul petrolului s-a prăbușit, iar sancțiunile impuse din cauza conflictului din Ucraina au limitat accesul la finanțarea internațională.  

Serviciul Federal de Statistică a anunțat recent că PIB s-a contractat cu 3,7% în 2015, după un avans de 0,6% în 2014. 

Iar investitorii din zona euro, care vor să-și diversifice portofoliul dincolo de state de la periferia zonei euro precum Spania și Italia, se tem să cumpere active riscante precum cele din Rusia. 

Prețul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru Rusia, țara care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol și gaze naturale. Scăderea pieței petroliere a dus și la deprecierea rublei care, săptămâna trecută, a atins un minim istoric în raport cu dolarul. Mai mult, riscă să provoace încă un an de recesiune în Rusia.   

Luna aceasta, președintele Putin și-a dat acordul pentru scoaterea la privatizare a unor pachete minoritare de acțiuni a unor companii strategice, printre care se numără Aeroflot, Rosneft și banca VTB, acțiuni ce pot fi cumpărate inclusiv de investitori străini, dacă aceștia prezintă planuri de afaceri pentru dezvoltarea pe termen lung a respectivelor societăți, însă deocamdată nu a fost anunțată nicio hotărâre oficiala.  

Actuala criză economică prin care trece Rusia a provocat și o puternică scădere a puterii de cumpărare, amenințând nivelul de trai ridicat ce i-a crescut popularitatea președintelui Vladimir Putin.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*