Ultimele Știri

Societatea Civilă primeşte funcţii în Guvernul Cioloş

proteste Foto: Liviu Ștef

Guvernul Cioloş primeşte forţe proaspete din societatea civilă. După Violeta Alexandru, ex-director al Institutului pentru politici Publice, i-a venit rândul tânărului Edmond Niculuşcă (foto medalion), preşedinte al ARCEN, să se alăture Guvernului de tehnocraţi.

Edmond Niculuşcă

Edmond Niculuşcă | sursă foto: www.arcen.info

Acesta a anunţat în această dimineaţă, pe contul său de facebook, că a fost nominalizat pentru funcţia de Consilier pentru Comunicare și Spațiul public în cadrul cabinetului Ministrului Culturii, minister condus de către Vlad Alexandrescu.

Cine este Edmond Niculuşcă?

Preşedinte al ARCEN (Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate), absolvent de teologie şi ştiinte politice, s-a remarcat prin proiectele pe care le-a dezvoltat în ultimii ani. În anul 2008 a iniţiat programul „Trecutul care obligă” prin care a reuşit să deblocheze fonduri pentru consolidarea şi restaurarea uneia dintre cele mai valoroase clădiri din Bucureşti, Şcoala Centrală, monumentul neoromânesc realizat de Ion Mincu în anul 1891. Din 2010 este preşedinte al asociaţiei ARCEN, demarând în cadrul acesteia proiecţul „Cu Bastonul prin Bucureşti”, un proiect de trasee cultural-pietonale ale capitalei care îmbină arhitectura, istoria şi poveştile oraşului Bucuresti.

A mers la Cotroceni pentru a reprezenta „Strada”

În timp ce majoritatea manifesatanţilor din Piaţa Universităţii afirmau că protestele care au început în urma tragediei din club Colectiv nu au lideri, un grup de 18 ong-işti, a acceptat invitaţia Preşedintelui Klaus Iohannis, şi a mers cu o serie de revendicări proprii la Cotroceni. Printre cei care au mers la dezbaterea de la Cotroceni se numără şi Edmond Niculuşcă. Mai multe voci din stradă afirmau la ora aceea că această dezbatere a fost iniţiată de către Preşedintele Iohannis pentru a calma spiritele din stradă.

Asociaţia ARCEN, condusă de către acesta, a semnat alături de Expert Forum, CRPE, Grupul pentru Dialog Social și Asociația Română pentru Infrastructură, o listă de revendicări, care includea şi termeni limită, unele din revendicări ridicând numeroase semne de întrebare. Mai exact, o parte dintre revendicări păreau că sunt redactate de către biroul de presă al PNL-ului, nu de către reprezentanţi ai societăţii civile.

Mai jos găsiţi lista de revendicări:

„1. Desemnarea unui premier credibil și cu voință pentru a introduce schimbare de profunzime cerută de români atât în noiembrie 2014, cât și în noiembrie 2015.

Demisia lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea doar pentru a fi înlocuiţi de consilieri ai lor nu este ceea ce se cere sau ceea ce dv aţi promis celor ce v-au ales. Dacă preţul pentru o schimbare reală vor fi alegerile anticipate, atunci aşa să fie.

Pentru Parlament și premierul nou investit

2. Revenirea la alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, pentru a înlătura pericolul de oligopol al partidelor mari. Termen: 10 decembrie.

3. Anularea mandatelor celor 552 primari şi 4791 consilieri migratori pe OUG 55/2014.

CCR a declarat măsura neconstituţională, însă Parlamentul refuză de aproape un an de zile să pună situaţia în ordine, plasându-se astfel în afara legii.Termen: 1 decembrie.

4. Dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI și SIE din Parlament și desemnarea unor parlamentari credibili, care să efectueze anchete serioase și să ofere explicații publice pentru activitățile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient. Termen: 1 decembrie.

5. Înlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoană competentă, neutră politic şi aptă să-şi îndeplinească mandatul în interes public. Termen: 1 decembrie.

6. Aprobarea înființării Agenției Naționale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate. Termen: 10 decembrie.

7. Respingerea inițiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupție. Termen: 1 decembrie.

8. Întărirea DNA și a Parchetelor prin oferirea posibilității tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu ma depinde de tehnica SRI.

9. Premierul învestit să procedeze urgent la demiterea şefilor de companii publice cu probleme legale (cazul CE Oltenia).

De asemenea, şefii numiți prin încălcarea legii (OUG 109/2011 privind managementul profesionist) la companii precum CFR Marfă, CNADNR, Aeroporturi București, CN Hunedoara și altele trebuie demiși și noii şefi numiţi prin respectarea deplină a criteriilor de selecţie şi profesionalism cerute de OUG 109. De la aplicarea acestei ordonanțe, modificată recent, nu trebuie să existe niciun fel de excepţii. Termen: 1 decembrie.

10. Premierul învestit se angajează să decăpușeze companiile de stat (care au datorii cât bugetele sănătății și educației la un loc), precum și la continuarea procesului de profesionalizare și depolitizare a managementului companiilor de stat. Termen: 10 decembrie.

Unul dintre preşedinţii de ong care a semnat aceste revendicări, Cristina Guseth (Freedom House), a fost nominalizată câteva zile mai târziu de către Dacian Cioloş pentru ocuparea funcţiei de Ministru al Justiţiei. Ulterior, după ce acesta s-a făcut de râs în faţa comisiei care audia noii miniştrii, a fost retrasă, lăsându-i locul Ralucăi Prună.

Proiectele Asociaţiei ARCEN au fost finanţate de-a lungul timpului din fonduri EEA Grants şi din Fondul ONG.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*