Ultimele Știri

Societatea civilă ne dă ”țeapă”!

Societatea civilă din România a prins un nou contur în ultimii ani, începând cu protestele violente din 2012 și culminând cu revoluția votului care l-a pus în funcția de președinte al românilor pe Klaus Iohannis. 

Cine a construit această societate civilă și care îi sunt interesele, dar mai ales doleanțele având în vedere că statul și clasa noastră politică  nu este obișnuită cu asemenea mișcări sociale care pot deturna lucrurile într-o direcție sau alta.

Protestele din ianuarie 2012 care au contribuit la răsturnarea guvernului Boc au fost primul semn de viață al societății civile care se afla în moarte clinică de mai de 10 ani. În 2012 românii au fost puși ca de obicei în fața faptului împlinit și am asistat la confruntarea Băsescu vs. USL. Atunci președintele Băsescu a înțeles că nu mai poate ține frâile puterii și a ales să facă un pas înapoi cedându-i puterea colosului USL, la câteva luni după evenimentele violente din Piața Universității.

Ce a făcut societatea civilă în ianuarie 2012? 

Societatea civilă a fost luată prin surprindere în ianuarie 2012, nefiind pregătită pentru o asemenea explozie socială după mai bine de 10 ani de liniște. Cine au fost totuși cei care au ieșit în stradă?

Primii oameni care au ieșit în stradă au fost cei de la Târgu Mureș și activul de partid al colosului USL, inclusiv la București. Membrii societății civile au fost stingheri în fața banilor veniți de la partidele care formau Uniunea Social Liberală și a canalelor de manipulare în masă deținute de mogulul Voiculescu. Un alt rol important l-au avut ultrașii domnului Onțanu de la UNPR care au creat violențele din Piața Universității.  Astfel, am asistat la primul eșec al societății civile care a oferit pe tavă România unui colos cu apucături dictatoriale. La alegerile parlamentare din 2012 USL a câștigat puterea și a obținut un scor de 70% ce ne amintea de ”duminica orbului”.

2012_01_15_137007765_rsz

În anul 2013 am asistat la o nouă etapă, unde societatea civilă a fost pusă față în față cu dictatura USL. Premierul Victor Ponta a scos din sertar o lege care trebuia aprobată de Parlament, astfel puteau începe exploatările cu cianuri la Roșia Montană. Societatea civilă a răbufnit în stradă,  dar nu ea a avut principalul rol în șirul de evenimente. În 2013 au ieșit în stradă copii liberi, tinerii care nu au cunoscut comunismul și cei care nu îi poți încadra într-o structură sau alta pentru că ei nu sunt obișnuiți cu sistemul.

”Societatea Civilă” din România se hrănește cu bani grei din fonduri europene și cu granturi de sute de mii de euro de la tovarășul Soroș. În septembrie 2013 a apărut Uniți Salvăm, organizația care a avut rolul principal în evenimentele catalogate drept ”Tomna Românească”. Uniți Salvăm a apărut de nicăieri pentru că cei din stradă nu știau cine controlează de fapt  acea pagină de facebook. Acei lideri formali ai Pieței Universității care au apărut în 2013, nici ei nu știau prea multe despre ce se întâmplă în realitate, pentru că ei controlau doar strada și atât. Uniți Salvăm a fost de fapt o creație a Grupului de Dialog Social și a unor oameni apropiați de PDL. Acești oameni care au venit din sânul PDL au fost actorii principali în campania prezidențială a Monicăi Macovei. 

protest

În 2013 am asistat la o cascadă de manifestații care nu mai puteau fi controlate din culise și am asistat la o adevărată revoltă a societății împotriva politicienilor corupți, acțiune câștigată de oamenii din stradă în mare parte.

În 2014 avem parte de revoluția votului, eveniment care ne-a adus în fruntea țării un președinte care nu putea deveni președinte. Klaus Iohannis nu a convins în campania  electorală și nu putea în nici un fel să ajungă președintele României, dar totuși a reușit.

După 2013 au fost scoși la rampă o serie de oameni care s-au recomandat drept membrii ai societății civile și modele de urmat, de fapt un grup de păpușari care s-au lipit de răbufnirea românilor. Așa apare Alianța pentru o Românie Curată un portal anticorupție pus în slujba dreptei liberale și democrat liberale care a avut ca sarcină exploatarea evenimentelor de stradă și demonizarea unor oameni, dușmani partidului ”prieten și  hrănitor”. 

Alianța România Curată a profitat de răbufnirea românilor din diaspora, în urma acțiunilor inconștiente făcute de premierul Victor Ponta. Media românească a avut și ea rolul ei în cadrul acestor alegeri prezidențiale și a punctat puternic pe drama românilor din diaspora. Astfel, au fost create toate ingredientele necesare pentru mobilizarea oamenilor în stradă și prezentarea produsului ideal, Klaus Iohannis. 

În marile piețe din România au fost scoși tinerii activiști de partid ai noului colos ACL. Un protestatar afișa un baner din care înțelegem clar cu ce ne confruntăm, ”2012: Băsescu vs. USL, 2014: Ponta vs. ACL”. Tânărul spunea că nu mai putem fi păcăliți, din păcate suntem din nou păcăliți pentru că acești păpușari și-au atins SCOPUL.

alina-mungiu-pippidi-klaus-iohannis1-800x530

Copiii liberi protestează ies în stradă obțin victorii dar ei sunt obișnuiți să nu primească nimic în schimb pentru că așa ar fi demn și moral într-o societate normală. 

Copii liberi au demonstrat în 2012, 2013 și 2014 că România se schimbă, iar curând acești păpușari la rândul lor vor fi aruncați la coșul de gunoi, pentru că tinerii frumoși care ies în stradă vor schimbare, vor o țară ca afară, vor o Românie Nouă. 

Președintele ales are datoria de a respecta doleanțele acestor copii liberi care l-au pus în cea mai înaltă funcție în Stat fără ca el să aibă vreo șansă. Klaus Iohannis trebuie să fie un președinte liber, și ar fi de dorit să se delimiteze de corupții din vechiul și noul PNL. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*