Ultimele Știri

Șoc în Rusia: Minim absolut pentru rublă

rubla

Rubla a scăzut, miercuri, la nivelul de 80.93  pentru un dolar, pentru prima dată în istoria recentă, reflectând scăderea prețului petrolului la limite istorice.

Rolul său în șocul rublei la minimul absolut ar putea juca și pozițiile locale valutare, care sperau într-o revenire a prețului petrolului. Veniturile din export sunt distruse de această devalorizare continuă, iar corporațiile rusești speră să vândă valută mai scump doar pentru a plăti taxele și impozitele la stat.

Nu există premise pentru un colaps puternic al rublei, deoarece cererea fizică pentru moneda locală este slabă, iar surplusul de cont curent al Federației Ruse rămâne ridicat, fapt ce reduce cantitatea datoriei externe din anul curent, potrivit ecperților de la Eximbank. Euro în acest moment a fost estimat la 88.24 ruble.

Barilul Brent brut costă acum 27.84 de dolari, cu 3,2 la sută sub nivelul de închidere de marți. Este aproape de nivelul de 27.67 de dolari – cel mai mic nivel din noiembrie 2003.

Un baril de calitate din SUA WTI este în prezent cotat la aproape 27.37 de dolari la tranzacționare, cu 3,8 la sută sub nivelul precedent, remarcat anterior la 27.32 de dolari, pentru prima dată din septembrie 2003.

Prețurile la petrol au scăzut ca urmare a supraofertei de pe piață: Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), un exces de țiței pe piața mondială va continua cel puțin până la sfârșitul anului 2016 din cauza vremii neobișnuit de calde.

Potrivit unui studiu realizat de Reuters, valoarea brută a impozitului pe ianuarie s-ar putea ridica la 1,5 miliarde de ruble, din care impozitul pe exploatarea resurselor minerale estimat de experți la 180-280 de miliarde de ruble.

În același timp, corporațiile și băncile rusești se pregăteasc pentru plata datoriei externe, care potrivit Băncii Centrale, este mai mică de 10 miliarde de dolari.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*