Ultimele Știri

Soarta Ucrainei se decide la Munchen

petro porosenko ucraina

Toată diplomația internațională adunată la Conferința pentru securitate de la Munchen este preocupată de conflictul din Ucraina. Ieri și vineri s-a discutat intens pe marginea acestui subiect, nelipsind replicile tăioase între reprezentanții Ucrainei și Rusiei.

După întâlnirea Angelei Merkel și Francois Hollande cu Vladimir Putin, liderii occidentali au zburat spre Munchen, unde participă la cea de-a 51-a ediţie a celei mai mari reuniuni pe teme de siguranţă naţională. Acolo, preşedintele Franţei a declarat că planul de pace propus la Moscova este ultima şansă pentru a evita un război în Ucraina. 

„Atât eu, cât şi cancelarul Germaniei, suntem de părere că există riscul izbucnirii unui război la porţile Europei. Sunt deja foarte multe victime printre civili şi numărul acestora ar putea creşte”, a declarat Francois Hollande.

Cancelarul german Angela Merkel a acuzat Rusia de violarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei şi crede că livrarea de arme guvernului de la Kiev nu va contribui la soluţionarea conflictului.

„Acţiunile Rusiei în Crimeea, apoi în estul Ucrainei au violat principiile după care trăim în Europa. Rusia nu respectă integritatea teritorială a Ucrainei şi nici suveranitatea acestei ţări”, a spus Angela Merkel.

Toate aceste declarații aprobă faptul că cei doi lideri s-au deplasat la Kremlin pentru a-i propune un plan de pace pentru estul Ucrainei, care prevede recunoaşterea suveranităţii Ucrainei și retragerea tuturor militarilor ruși şi armamentului greu din Donbas, în schimbul acordării Donbasului statutul de regiune specială.

Răspunsul Rusiei trebuie să vină pe parcursul zilei de mâine, însă puțin probabil va fi unul pozitiv, mai ales după declarațiile făcute la conferință de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Colegii noştri americani şi cei europeni au întreprins acţiuni care au dus la escaladarea conflictului. Aşa a fost atunci când UE a refuzat să discute cu Federaţia Rusă despre consecinţele implementării Acordului de Asciere cu Ucraina. Apoi au susţinut lovitura de stat şi dezordinile împotriva fostei conduceri”, a declarat Serghei Lavrov.

Însăși Vladimir Putin a reacționat la criticile aduse, chiar nu este la conferința din Germania, acesta a declarat la reuniunea sindicatelor rusești, care se ține la Soci, că Rusia este confruntată în acest moment cu un Occident ce încearcă să-i „limiteze influența ca în timpul Războiului Rece” și să impună dominația unei singure supraputeri (n.r. SUA), concluzionând că Rusia nu va accepta niciodată o ordine internațională în care numai o țară are putere de decizie.

razboiul din ucraina petro porosenko

Cap de afiș, totuși, a fost dicursul președintelui ucrainean Petro Poroșenko în cadrul conferinței internațională de securitate, când a scos din buzunar mai multe pașapoarte rusești, care ar fi fost luate de la militarii din estul Ucrainei.

„De câte dovezi are nevoie lumea pentru a accepta adevărul” și anume că Rusia are arme și luptători în estul Ucrainei. După care a adăugat că „o națiune suverană, are dreptul să se apere”, apelând la sprijinirea militară a Ucrainei. Acesta a anunțat că 1432 militari și 5638 civili au murit de la izbucnirea conflictului, care necesită să fie încheiat.

Mâine este ziua decisivă în vederea soluționării conflictului și semnării unui acord care prevede încetarea focului în Donbas. Într-o convorbire telefonică dintre membrii „Formatului Normand”, Ucraina, Rusia, Germania și Franța prin liderii lor vor încerca să negocieze pacea din estul Ucrainei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*