Ultimele Știri

Soarta românilor din diaspora este la mâna politicienilor din România?

Românii din diaspora se confruntă cu o etichetă bine stabilită de presa tabloidă și de politicienii din Europa, care scapă nepedepsiți, deoarece reacțiile aleșilor noștri se lasă așteptate, ori, de cele mai multe ori, sunt nule. 

Auzim din ce în ce mai des vorbindu-se de o invazie agresivă a românilor în Europa, care sunt dornici de a trăi doar pe spinarea țărilor dezvoltate și de a se înfrupta din “visul american” al Europei.

E necesar să fim puși la zid pentru că vrem să trăim mai bine?

Liberalizarea pieţei muncii în Uniunea Europeană nu a adus numai beneficii pentru români, ci a produs și mari temeri liderilor europeni cu privire la faptul că imigranţii români le vor ocupa locurile de muncă localnicilor.

Vă mai amintiți cum a primit comunitatea europeană vestea liberalizării pieței muncii pentru români?

Ministrul german de Externe, Frank Walter Steinmeyer, apăra libertatea de circulaţie şi de muncă în Europa, în timp ce partidul său, SPD, critica partenerii de guvernare din aripa bavareză a CDU, în dezbaterea privind numărul bulgarilor şi românilor care vor veni în Germania.

Ministrul olandez pentru Afaceri Sociale, Lodewijk Asscher, avertiza în 2013 că Olanda trebuie să facă faţă unui adevărat tsumani de români şi bulgari. Astfel, 58 la sută dintre olandezi consideră că est-europenii care vin să muncească în Regat abuzează de sistemul asigurărilor sociale, iar 47 la sută cred că aceştia acaparează locurile de muncă de pe piaţă, acceptând salarii mai mici decât localnicii. Numai 10% consideră că eliminarea restricţiilor pentru forţa de muncă din România şi Bulgaria aduce avantaje Olandei, conform unui sondaj publicat de Radio România Actualități.

Publicația britanică The Sun a făcut numeroase atacuri rasiste la adresa românilor, amintind că noi călătorim doar pentru „furtul de fier vechi”.

„Sold out! Avioane şi autocare pline cu români şi bulgari se îndreaptă spre Marea Britanie” era titlul unui articol publicat în pagina 6 a tabloidului Daily Mail, cu mai bine de nouă luni în urmă, la 31 decembrie 2013.

Lipsa de reacție a statului român, care nu s-a implicat în mod serios în rezolvarea acestor probleme, a condus la accentuarea urii față de români. Nici acum statul nu are o strategie prin care să  ne transforme în agenți de promovare a interesului statului român.

Oare, vom avea mai mult succes  dacă deputatul diaspora, Aurelian Mihai, a intrat astăzi în greva foamei în Parlament până la rezolvarea problemelor românilor din diaspora?

La începutul şedinţei plenului, Aurelian Mihai a vorbit de la tribună despre situaţia românilor din diaspora, el acuzând că statul român nu face nimic pentru aceştia.

”Vă transmit nemulţumirile lor, români care trăiesc de ani de zile în comunităţile româneşti în afara graniţelor ţării, fie că discutăm despre taxele consulare ridicate, fie că discutăm despre taxele de funcţionare”, a spus Aurelian Mihai.

aurelian mihai

Aurelian Mihai

”Îmi exprim această nemulţumire, iar până la începutul rezolvării acestor probleme existente în diaspora, eu, deputatul Aurelian Mihai, deputat de diaspora, declar începutul grevei foamei aici, în Parlamentul României. Vă mulţumesc!”, a continuat Aurelian Mihai.

Sperăm că această nouă atitudine a politicienilor să fie un pas înainte pentru crearea unei imagini adecvate și reale a românilor de pretutindeni și să nu mai existe această paranoia rasistă față de noi.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Soarta românilor din diaspora este la mâna politicienilor din România?

  1. Intr-adevar, trebuie schimbat ceva… macar in ultima clipa in care ne aflam. Daca dorim sa mai existe identitate nationala, macar ca o notiune viabila, posibila, trebuie schimbat ceva… incepand cu noi.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*