Ultimele Știri

Soarta lui Șova stă în mâinile unui senator UDMR

dan sova cu victor ponta

Partidul Social Democrat a făcut din nou scut la Comisia Juridică pentru al salva pe Dan Șova de arest. Procedurile în priviința votului pentru arestarea preventivă a senatorului Șova au fost reluate în urma unei decizii a Curții Constituționale, deoarece Senatul ar fi intrepretat votul după o lege neconstituțională. 

Comisia Juridică nu a reușit, marți, să ofere o hotărâre în cazul Șova, deoarece reprezentantul UDMR nu s-a prezentat la dezbateri. PSD și UNPR au votat împotriva arestării, în total 5 voturi, iar PNL a votat pentru arestarea lui Dan Șova, respectiv 5 voturi. Reprezentantul UDMR putea decide soarta votului, dar acesta a lipsit de la ședință. Practic, există o egalitate între PNL şi PSD, nefiind mari surprize în privinţa votului senatoarei Ruxandra Jipa – UNPR, cea care l-a miruit în plen pe senatorul Şova.

Votul decisiv aparţine reprezentantului UDMR, Pataki Csaba. La ultima şedinţă, acesta a plecat din sală înaintea votului. De peste două luni, senatorii din Comisia Juridică nu au reuşit să ia o hotărâre validă şi constituţională în privinţa interpretării votului dat în plenul Senatului, în data de 25 martie, referitoare la cererea procurorilor de reţinere şi arestare preventivă a senatorului PSD Dan Şova. De obicei UDMR a votat împotriva cererilor de arestare transmise Parlamentului de DNA. 

Senatorii PNL din Comisia Juridică au cerut adoptarea unui proiect de hotărâre privind încuviinţarea arestării preventive a senatorului Dan Şova. Reprezentanţii PSD au tras de timp, deoarece în prima parte a şedinţei cei de la PNL erau majoritari cu 5 la 4, până a venit şi al cincilea senator PSD. Reprezentantul UDMR nu a venit la şedinţa Comisiei Juridice, în acest moment fiind cinci la cinci: cinci de la PNL, patru PSD plus unul UNPR. La votul secret, nu s-a ajuns la niciun rezultat, fiind cinci voturi pentru proiectul de hotărâre al PNL şi cinci voturi împotrivă. Absenţa reprezentantului UDMR a fost decisivă. 

Preşedintele Comisiei Juridice, Cătălin Boboc – PNL, i-a acuzat pe cei de la PSD că au fugit din sală după ce nu s-a ajuns la niciun rezultat valid pentru proiectul de hotărâre privindu-l pe Dan Şova. Decizia următoare va aparţine Biroului Permanent, care va decide calea de urmat în cazul Şova, pesediştii având majoritate în Birou. 

Dacă toţi membrii Comisiei sunt prezenţi, votul senatorului UDMR, Pataki Csaba, devine decisiv în privinţa viitorului lui Dan Şova. În varianta în care va vota alături de PNL, el poate înclina balanţa spre încuviinţarea solicitării DNA privind reţinerea şi arestarea senatorului PSD.

Dacă va vota alături de majoritatea formată de PSD, el va bloca cererea DNA şi este posibil să se ajungă la un nou vot în plenul Senatului în cazul Dan Şova. În cea de-a treia variantă, senatorul UDMR poate absenta de la şedinţă, lăsând PNL şi PSD să stabilească ce se întâmplă cu votul din 25 martie în cazul Şova. Pataki Csaba este senator ales într-un colegiu din Satu Mare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*