Ultimele Știri

Soacra eurodeputatului Crisitan Bușoi, condamnată la trei ani de inchisoare pentru spalare de bani | Prejudiciu: 240.000 de euro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va relua, la termenul din 26 noiembrie, dezbaterile în dosarul 558/54/2014, în care soacra eurodeputatului Crisitan Buşoi, posibil candidat din partea PNL la Primăria Capitalei, este judecată pentru spălare de bani.

În prima instanţa, în iunie 2015, Curtea de Apel Craiova a condamnat-o pe Marta Ilinca, notar public în Drobeta Turnu Severin, la trei ani de închisoare cu suspendare, pedeapsa care a fost contestată la instanţa supremă.

Alături de soacra europarlamentarului, au mai fost condamnate la închisoare alte şapte persoane, printre care şi viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, acuzate de implicare într-o schemă imobiliară penală pe teritoriul judeţului Mehedinţi, prin intermediul căreia statul a fost prejudiciat cu aproape 240.000 de euro.

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, toată povestea infracţională a pornit de la intenţia inculpatei Delia Tudoroniu de a construi o pensiune turistică pe malul Dunării, în vecinătatea unor terenuri aflate în administrarea SC Hidroelectrica SĂ – Sucursala Porţile de Fier.

„În cursul lunii noiembrie 2010, inculpata Tudoroniu Delia, cu rea credinţă, a solicitat Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mehedinţi, majorarea suprafeţei de teren, deţinută cu titlu legal, de 300 m.p. până la 34.121 m.p., determinându-l totodată pe inculpatul Iancu Nicolae să emită în mod nelegal, încheierea de Carte funciară nr. 24513 din 22.11.2010. Prin aceste acţiuni, s-a urmărit obţinerea pentru sine, dar şi pentru inculpaţii Grosu Mircea Sevastian, viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin şi Spătaru Nelu Eugen, director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mehedinţi, a suprafeţei de teren respective.

În vederea obţinerii aceleiaşi finalităţi, inculpatul Grosu Mircea Sevastian l-a determinat pe Pavelescu Teodor să ateste, prin ştampila SC Hidroelectrica SA – Sucursala Porţile de Fier, că vecinătăţile indicate în cuprinsul procesului-verbal, folosit la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mehedinţi pentru emiterea încheierii nr. 24513/22.11.2010, sunt reale şi că este de acord cu acestea. Actul respectiv a fost întocmit, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, de către inculpatul Laciu Răducu George, şef Serviciu patrimoniu în cadrul SC Hidroelectrica SĂ – Sucursala Porţile de Fier, care a urmărit crearea unei false reprezentări a realităţii, deoarece terenul respectiv era de fapt, proprietatea publică a statului, aflat în administrarea SC Hidroelectrica SA.

Documentaţia cadastrală ce a stat la baza emiterii încheierii de carte funciară nr. 24513 din 22.11.2010, a fost întocmită, în perioada iulie-noiembrie 2010, de către inculpatul Stoichescu Ion Marian, identificând şi materializând limitele imobilului, în disonanţă cu actele doveditoare a dreptului de proprietate prezentate de inculpata Tudoroniu Delia.

În cursul anului 2011, inculpata Ilinca Marta, în calitate de notar public, la solicitarea inculpatei Tudoroniu Delia, a acceptat să dezmembreze terenul în suprafaţă de 34.121 m.p., în patru loturi cu suprafeţe inegale. Ulterior, a transferat loturile rezultate din dezmembrare către alte persoane, prin acte autentice de vânzare-cumpărare, introducându-le astfel în circuitul civil cu aparenţă de legalitate, în scopul ascunderii originii ilicite a terenului respectiv”.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

La dată de 25 iulie 2008, inculpata Tudoroniu Delia a cumpărat de la o persoană fizică suprafaţă de 300 m.p. teren neproductiv, situată în intravilanul comunei Hinova, învecinată la nord şi la vest cu 2 terenuri inundabile, expropriate, aflate în administrarea SC Hidroelectrica SĂ.

Pe acest teren, aflat pe malul Dunării, inculpata Tudoroniu Delia dorea să construiască o pensiune turistică. Cum suprafaţă de 300 m.p. era insuficientă realizării unui astfel de obiectiv şi nici nu avea ieşire la fluviu, inculpata Tudoroniu Delia s-ar fi preocupat să găsească o soluţie pentru a intră în proprietatea unei suprafeţe de teren mult mai mari.

În acest sens, ar fi apelat la sprijinul rudei sale prin alianţa, inculpatul Grosu Mircea Sevastian, care l-a rândul sau ar fi apelat la sprijinul directorului OCPI Mehedinţi, Spătaru Nelu Eugen.

Profitând de împrejurarea că terenul proprietatea publică a statului nu era înscris în Cartea Funciară, inculpatul Spătaru Nelu Eugen ar fi identificat soluţia formulării, de către inculpata Tudoroniu Delia, a unei cereri de modificare a suprafeţei.

Tot de la inculpat ar fi venit şi sugestia, că documentaţia cadastrală ce urmă să fie ataşată cererii, să fie întocmită de persoană fizică autorizată Stoichescu Ion Marian din oraşul Strehaia, acesta fiind perceput că persoană care s-ar abate uşor de la dispoziţiile legii în efectuarea lucrărilor cadastrale.

Documentaţia respectivă ar fi fost întocmită, fără că inculpatul să fi identificat şi materializat limitele imobilului a cărui suprafaţă de 34.121 m.p., se cerea a fi înscrisă în Cartea Funciară.

Ulterior, aceste documente ar fi ajuns, prin intermediul inculpatului Grosu Mircea Sevastian la inculpatul Pavelescu Teodor. Acesta, în prezenţa viceprimarului, l-ar fi convocat în biroul sau pe şeful Serviciului Patrimoniu, Laciu Răducu George, căruia i-ar fi prezentat documentaţia şi i-ar fi cerut să facă cele necesare pentru semnarea procesului-verbal de vecinătate, deşi coordonatele terenului respectiv se suprapuneau cu cele ale suprafeţei, proprietatea statului, administrată de SC Hidroelectrica SĂ, Sucursala Porţile de Fier.

După ce a reintrat în posesia documentaţiei, inculpatul Grosu Mircea Sevastian s-ar fi preocupat ca procesul verbal să fie semnat şi de ceilalţi ‘vecini’.

La data de 19.11.2010, documentaţia cadastrală întocmită de inculpatul Stoichescu Ion Marian ar fi fost depusă la OCPI Mehedinţi împreună cu cererea de recepţie şi înscriere, prin care inculpata Tudoroniu Delia ar fi solicitat recepţia modificării suprafeţei imobilului de la 300 m.p. la 34.121 m.p. şi intabularea dreptului de proprietate asupra acesteia.

Aici, la rugămintea inculpatului Spătaru Nelu Eugen, registratorul şef Iancu Nicolae ar fi ignorat faptul că, persoană desemnată cu soluţionarea lucrării avea dubii asupra admisibilităţii cererii, fiind astfel incertă soluţia ce urmă a fi adoptată. La dată de 22.11.2010, inculpatul Iancu Nicolae ar fi semnat în locul registratorul respectiv încheierea de carte funciară nr. 24513.

În scopul ascunderii originii ilicite a terenului, în primăvară anului 2011, inculpaţii Grosu Mircea Sevastian, Spătaru Nelu Eugen şi Tudoroniu Delia ar fi hotărât să dezmembreze terenul în suprafaţă de 34.121 mp. şi să transfere loturile rezultate din dezmembrare, către alte persoane, introducându-le astfel în circuitul civil cu aparenţă de legalitate.

Pentru aceasta, au apelat la notarul public Ilinca Marta, vecină cu părinţii inculpatului Spătaru Nelu Eugen, care ar fi acceptat să autentifice înscrisurile în lipsa unui titlu valabil de proprietate.

Valoarea terenului în suprafaţă de 34.121 m.p., de care statul a fost deposedat prin faptele inculpaţilor este de 1.074.620 lei, echivalentul a 238.847 euro, suma cu care Ministerul Economiei s-a constituit parte civilă în cauza.

În cauza s-a dispus instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpatei Tudoroniu Delia, până la concurenţă sumei de 1.074.620 lei.

La începutul lunii iunie 2015, Curtea de Apel Craiova i-a condamnat pe toţi inculpaţii la închisoare. Astfel, Iancu Nicolae, 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi obligaţia de a presta o muncă neremunerata în folosul comunităţii în cadrul Fundaţiei pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare sau Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Sector 3, pe o perioada de 60 de zile lucrătoare, Delia Todoroniu, 3 ani de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, Mircea Sevastian Grosu, 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată, Nelu Eugen Spătaru, 4 ani de închisoare pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, Răducu George Laciu, 2 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, Ion Marian Stoichescu, 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu, Teodor Pavelescu, 3 ani der închisoare pentru abuz în serviciu, Marta Ilinca, 3 ani de închisoare pentru spălare de bani. Toţi inculpaţii au atacat cu apel sentinţa Curţii de Apel Craiova. De asemenea, nemulţumiţi de cuantumul pedepselor, şi procurorii DNA Craiova au declarat apel la instanţa supremă.

Sursa: impactpress.ro

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*