Ultimele Știri

Slugarnicul Geoană promovează tratatul de liber schimb SUA-UE (TTIP)

aspen

Tratatul de liber schimb SUA-UE este unul din cele mai mari proiecte ale corporațiilor transatlantice care vor să invadeze piața europeană. Cel mai negativ aspect ale acestui tratat mosntros o reprezintă produsele modificate genetic care vor fi livrate în supermarketurile statelor membre UE. 

”România ar putea deveni o poartă către zona de liber schimb euro-atlantică, nu doar o poartă de comerț către și dinspre Europa, dacă s-ar folosi de poziția sa economică și geografică precum de o cale de acces pentru o piață mai largă”, a declarat senatorul Mircea Geoană, la conferința organizată de Institutul Aspen Italia, la Milano, cu ocazia EXPO 2015 – „Forumul Aspen la Expo: securitate alimentară, nutriție și sănătate la nivel global”.

Mircea Geoană membru al grupului masonic Aspen vine și spune frumoasa poveste a tratatului de liber schimb, însă uită să spună și partea hidoasă a TTIP. Cum era de așteptat pe fondul crizei din Grecia lobby-iștii au început să promoveze beneficiile tratatului de liber schimb (TTIP). Foamea de bani a corporațiilor transatlantice nu are limite mai ales acum pe fondul crizei financiare de aceea cetățenii trebuie să fie foarte atenți la aceste baliverne ieftine promovate de personaje precum Mircea Geoană. 

 „După criza din Grecia, întreg modelul economic european trebuie analizat. Europa și lumea sunt într-o nouă etapă din 2008 încoace. Iar Uniunea Europeană trebuie să accepte aceste transformări și să se adapteze. TTIP are și o puternică componentă strategică pentru viitorul relației transatlantice și pentru șlefuirea sistemului de norme care va guverna o lume tot mai globalizată și în plină reașezare”, a susținut Geoană.

14055John Hilary, director executiv al organizaţiei britanice War on Want și membru al comitetului cetățenesc ECI, crede următoarele lucruri despre TTIP:

“Este vorba de o încercare comună a companiilor multinaţionale, de pe ambele părţi ale Atlanticului, de a penetra pieţele deschise în detrimentul protecţiei consumatorilor, a siguranţei alimentare, a unor standarde sociale valoroase, a reglementărilor cu privire la utilizarea de toxine sau a regulamentelor privind siguranţa bancară.“

Licitaţii deschise privind serviciile publice vor fi accesibile companiilor transnaţionale, în ciuda principiilor diferite care stau la baza consumului şi protecţiei mediului în Uniunea Europeană faţă de Statele Unite ale Americii.

 “În UE este utilizat principiul precauţiei în privinţa aprobării produselor chimice. În pieţele din SUA se aplică abordarea conform căreia numai atunci când nocivitatea unui produs a fost dovedită în mod explicit, acesta este retras de pe piaţă. Prin TTIP o companie ar putea înregistra un produs în Statele Unite şi plasa acest produs, după aceea, pe piaţa europeană”, consideră John Hilary.

22Citește și: Cel mai mare protest global împotriva produselor modificate genetic

 

Susan George, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Institutului Transnaţional Amsterdam (Transnațional Institute Amsterdam – TNI), preşedinte de onoare al ATTAC-Franța, membru al comitetului ECI, explică faptul că acordul de liber schimb TTIP este extrem de periculos pentru că a fost pregătit de către corporaţiile transnaţionale de aproximativ 20 de ani.

“Companiile caută să privatizeze nu numai sistemul judiciar, dar şi părţi importante din funcţia legislativă a guvernelor prin preluarea de decizii cu privire la regulamente şi standarde. Ele ar putea intimida chiar ramuri executive cu ameninţarea unui bombardament de procese, în cazul în care încearcă să îmbunătăţească legislaţia ce priveşte băncile, forţa de muncă, schimbările climatice, siguranţa alimentară, sănătatea, etc. TTIP este o ameninţare serioasă la adresa democraţiei – noi vrem democraţie, nu corporatocraţie”, a concluzionat Susan George.

Scopul principal al TTIP şi al CETA este de a elimina “barierele” de reglementare cum ar fi drepturile lucrătorilor, standardele sociale și reglementările de mediu, regulile de siguranță alimentară și reglementările cu privire la utilizarea substanțelor chimice toxice, legislația confidențialităţii digitale, reglementările bancare,care limitează profiturile potențiale ale corporațiilor transnaționale de pe ambele maluri ale Atlanticului, strangulând astfel economiile în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, aceste “bariere”, sunt, în realitate, unele dintre standardele noastre sociale şi de sănătate cele mai apreciate precum și reglementările de mediu.

Deoarece TTIP, respectiv CETA ar permite investitorilor din UE în SUA/Canada şi investitorilor americani/canadieni care operează în statele membre UE posibilitatea de a ocoli metodele stabilite de a se plânge de legi şi reglementări care nu le convin şi să dea în judecată guvernele suverane ale statelor membre ale UE direct în tribunale de arbitraj private, constituite din arbitri judiciari orientaţi pro-profit, mai degrabă decât din judecători cu normă întreagă. Acest “mecanism de soluţionare a litigiilor dintre investitori şi stat” (ISDS) ridică în mod eficient capitalul transnaţional la un statut echivalent cu statul-naţiune în sine şi reprezintă o ameninţare gravă la adresa democraţiei.

jamie-oliverCitește și: Jamie Oliver: „Nu-i lăsaţi pe americani să ne pună hormoni şi pesticide în farfurie”

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*