Ultimele Știri

Situația se înrăutățește pentru Oprescu! Este cercetat și pentru spălare de bani şi constituire de grup organizat

sorin oprescu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în urma probelor administrate în dosarul în care Sorin Oprescu este cercetat pentru luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro, au extind urmărirea penală în cazul edilului şi pentru spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.

Anchetatorii au pus sechestru asigurător pe casa lui Sorin Oprescu, în vederea confiscării extinse, au precizat sursele citate pentru mediafax.

Avocatul Alexandru Chiciu declara sâmbătă că apărarea anticipează o extindere a cercetărilor în cazul lui Sorin Oprescu, pe baza faptului că procurorii anticorupţie verifică celelalte persoane din dosar cu privire la fapte de evaziune fiscală.

„În toate dosarele mari, s-a mers iniţial cu o acuzaţie şi, după 30, 40, 50 de zile, procurorii au procedat la extinderi ale acuzaţiilor, în preajma momentelor în care au prelungit arestarea. Miercuri, în mod normal, ar trebui să se facă o nouă cerere de prelungire şi atunci, având în vedere practica procurorilor anticorupţie, la rândul meu, intuiesc faptul că vor proceda în acest sens”, a arătat Chiciu.

Avocatul a mai spus că Sorin Oprescu este pregătit să dea prima declaraţie în faţa anchetatorilor DNA în acest dosar, iar o solicitare în acest sens va fi făcută la DNA.

„Voi solicita procurorilor, săptămâna viitoare, audierea lui Sorin Oprescu în legătură cu elementele şi acuzaţiile aduse de DNA până în acest moment, audiere ce nu a avut loc până acum la procuror, ci doar în faţa judecătorilor de depturi şi libertăţi. Este stabilizat medical din acest punct de vedere şi suntem pregătiţi pentru această chestiune”, a adăugat Chiciu.

Avocatul a mai arătat că, din punctul de vedere al apărării lui Sorin Oprescu, „ancheta are un curs unidirecţional”, în sensul în care, deşi s-au solicitat patru martori ce puteau confirma teza apărării, aceştia au fost respinşi, la fel fiind respinsă şi confruntarea cu denunţătorul. În acest context, apărarea vrea să trimită o sesizare la CEDO.

„Este vorba de cei patru martori care confirmă că este vorba de un împrumut, iar aceştia au fost respinşi de procuror. Procurorul a respins, totodată, şi cererea de confruntare cu denunţătorul. Aceste elemente arată caracterul unidirecţional al anchetei, în sensul exclusiv al strîngerii probelor în acuzare, fapt care contravine deciziei Curţii Europene în cauza „Tărău contra România”. Din acest punct de vedere, săptămâna viitoare, având în vedere intuiţia noastră şi practica din alte dosare, precum şi din cauza elementelor de tratament pe care le-a avut în arest, vom trimite CEDO o sesizare”, a mai arătat Chiciu.

Avocatul a arătat că pare că practica DNA de a aduce la lumină noi acuzaţii chiar înaintea prelungirilor măsurilor preventive se transformă într-o cutumă, dând ca exemple de situaţii de acest gen cazul lui Radu Mazăre şi cel al Elena Udrea. „La Mazăre, înainte de prelungire au scos chestia cu conturile, la Udrea, au scos chestia cu finanţarea partidelor”, a adăugat Chiciu.

Avocatul a precizat că, din punctul său de vedere, această modalitate în care procedează anchetatorii DNA ar fi ilegală.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*