Ultimele Știri

Situația dramatică din Venezuela ne aduce aminte de România comunistă

Venezuelenii nu au învaţat lecţia istoriei, astfel ţara sud-americană este încă guvernată de un regim marxist și retrăieşte coşmarul sovietic. În urma controlului total al statului asupra preţurilor şi suprimării iniţiativei private, deficitul acut al produselor de primă necesitate se acentuează pe zi ce trece, devenind insuportabil, iar cozile din fața magazinelor nu dispar niciodată.

Au dispărut de la vânzare orezul, laptele, zahărul, apa minerală, hârtia igienică. În această situaţie cetăţenii formează cozi imense în faţa întreprinderilor comerciale, care nu dispar nici după închiderea magazinelor în timpul nopţii. Lumea disperată aşteaptă până dimineaţa, sperând că va putea astfel cumpăra mărfurile căutate.

Venezuela 2015

10363767_10205641669618246_6764436089079997244_n

food-line-in-venezuela-san-cristobal-2

Venezuela_Shortages_2014

România 1981

coada-la-branza-1982

coada-la-ulei

Recent însă autorităţile au interzis cozile în timpul nopţii. Anterior, fusese introdusă în magazine procedura luării de amprente digitale pentru a împiedica cumpărarea mai multor mărfuri de acelaşi tip de către un singur cumpărător.

Penuria şi sărăcia răvăşesc ţara, care se află printre primele state cu rezerve mari de petrol. De altfel, 96 din 100 de dolari obține statul venezuelean din exportul de petrol, însă din cauza declinului prețului pe barilul de petrol, inflația se adâncește în Venezuela.

Rusia, fiind și ea foarte afectată de cel mai scăzut nivel al prețului petrolului din ultimii șase ani, va coopera cu statul sud-american, Vladimir Putin urmând să se întâlnească, mâine, cu președintele venezuelean Nicolas Maduro pentru a discuta despre problemele energetice și economice.

În aceeași perioadă a anului trecut, sute de mii de venezuelenii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva inflației și a corupției, iar după aproximativ o lună, ma mulți lideri ai opoziției, au fost reținuți și au rămas până astăzi în închisoare în așteptarea procesului.

Opposition demonstrators take part in a protest against Venezuela's President Nicolas Maduro's government in Caracas

Tear_gas_used_against_protest_in_Altamira,_Caracas;_and_distressed_students_in_front_of_police_line

venezuelanprotest01

Chiar dacă neliniștea a fost zdrobită de Hugo Chavez și urmașul său Maduro, se pare că este doar o chestiune de timp înainte ca venezuelenii să iasă din nou în stradă.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Situația dramatică din Venezuela ne aduce aminte de România comunistă

  1. Ionescu Virgil // 14 ianuarie 2015 at 21:38 // Răspunde

    În urma controlului total al statului asupra preţurilor…La ei preturile sunt controlate de stat, la noi preturile la energie si la alte produse vor fi contrlate de UE. Cu toate astea avem cel mai mare pret la benzina cu toate ca detinem zacaminte de petrol si cu toate ca pretul petroluil a scazut aproape de trei ori. Momentan inca nu toate preturile sunt dictate de UE, dar intr-un viitor apropiat Ue va stabili preturile, din pacate nu si salariile. Venezuela acum e atinsa de inflatie. Criza se datoreaza scaderii drastice a pretului petrolului cea ce a zdruncinat puternic economia Venezuelei care este exportatoare de petrol Asta este cauza nu balivernele din presa. Iar scaderea pretului petrolului se datoreaza SUA, care a redus strict importurile de petrol, deoarece exploteaza intens gazele de sist in zacaminte existente pe teritoriul SUA.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*