Sistemul bancar din România se îndreaptă spre cel mai mare profit anual din istorie

  • Adrian Marinescu
  • 22 august 2016
  • Economie
bani

Sistemul bancar românesc a obţinut în primul semestru un profit net de aproximativ 2,4 miliarde de lei românești (circa 530 milioane de euro), dublu faţă de anul trecut, iar dacă trendul continuă, câştigul băncilor poate ajunge la un record în 2016.

Sectorul bancar din România, care finan­ţea­ză în proporţie de 90% eco­nomia, a reuşit să facă în pri­mul semestru (S1) un pro­fit de circa 2,4 miliarde de lei românești, astfel că pe întreg anul câştigul poate să se apropie sau chiar să depăşească nive­lul din anul de boom 2008, de 4,4 miliarde de lei românești, când economia şi creditarea duduiau.

Creşterea câştigurilor raportate de bănci pentru primul semestru a fost susţinută atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioanelor, după ce băncile au scăpat de o parte importantă din creditele neperfor­man­te, cât şi de activitatea operaţională, portofoliile de credite noi fiind în creş­tere. Marja mare dintre do­bân­zile la cre­dite şi depozite şi creş­terea veni­turilor din co­mi­sioane a susţinut, de ase­me­nea, rezultatele rapor­tate de bănci. Totodată, o con­tri­buţie im­portantă la câştigurile băn­­ci­lor a venit şi din vânzarea ac­ţiu­nilor deţinute la Visa.

„Cred că în a doua jumătate a anului 2016 va continua trendul ascendent. Există toate motivele să continue această tendinţă până la sfâr­şitul anului. Vor fi rezultate bune şi în al doilea semestru. Pe întreg anul va fi un rezultat bun care poate să fie în jurul sau chiar peste nivelul din 2008. Credita­rea, probabil, va continua să creas­că. Cu ex­cepţia influenţei Visa, care a fost doar în primul semestru, ceilalţi factori pot con­tinua să crească“, apreciază Aurelian Dochia, analist economic.

Primul semestru din acest an a fost cel mai bun din 2008 încoace pe partea de credite pentru locuinţe şi al doilea cel mai bun la creditele de consum. Bancherii locali au aprobat în primele şase luni din acest an credite noi în lei şi euro pentru populaţie în valoare de peste 15 miliarde de lei românești.

La sfârşitul primului trimestru din 2016 sistemul bancar românesc avea un profit de circa 1,17 miliarde de lei românețti, astfel că până la jumătatea anului băncile au reuşit să-şi dubleze câştigul. Creşterea creditării a sus­ţinut as­cen­siunea activelor sistemu­lui bancar până la un maxim de 380 mld. lei, sol­vabilitatea a rămas la un ni­vel ridicat în pri­mul semestru, de pes­te 19%, iar rata creditelor neper­formante a con­tinuat să scadă, spre 11%.

Anul trecut băncile au făcut profit de 4,5 miliarde de lei românești, potrivit datelor finale ale BNR, comparabil cu cel din anul de boom 2008.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *