Ultimele Știri

Siria, cinci ani de război fără sfârșit

Luptele din jurul orașului sirian Aleppo  au provocat în ultimile  zile moartea a cel puțin 70 de luptători pro-guvernamentali și a mai mult de 80 insurgenți, după ce armata a început o nouă ofensivă, a afirmat un grup de monitorizare, miercuri (18 februarie).

Un video încărcat pe o rețea de socializare urmărește să arate combatanții rebeli în mijlocul confruntărilor cu forțele guvernamentale. Insurgenții susțin că au preluat controlul deplin asupra unor terenuri agricole după bătălia care a avut loc.

„Allah  este mare; Datorită lui Allah eroii din al-Shamiya au reușit să elibereze terenurile agricole din al-Malah, precum și expulzarea bandelor lui Assad, aici Allah este mare”, a spus un luptător.

[Best_Wordpress_Gallery id=”4″ gal_title=”Siria”]

Videoclipul prezinta un grup de luptători al-Shamiya care avansează, în lupta cu forțele liderului sirian All-Assad. Un al doilea film urmărește să arate trupurile a zeci de soldați guvernamentali uciși și membri ai Hezbollah pe un teren cunoscut ca al-Malah, teren agricol din nordul orașului Aleppo.

„În numele lui Allah cel Milostiv, bătălia, care a avut loc în zona Al-Malah noaptea trecută și în această dimineață, și care se află încă în curs de desfășurare până în acest moment, a dus la expulzarea milițiilor din acestă zonă. Acum Mujahedinii se îndreaptă spre nord, până la fermele, din spatele nostru, pentru a face curățenie. Ce s-a întâmplat ieri a fost o zi mare pentru musulmani. De asemenea, din cauza vremii și a ceții, aceste miliții dușmănoase care au fost susținute de soldații regimului au reușit să se infiltreze în zona din spatele Mujahedinilor, dar am pregătit o ambuscadă pentru ei. Aceștia sunt câinii lui Bashar, dar Allah este mai mare,” a spus un islamist.

Conflictul sirian a început în 2011, cu protestele împotriva președintelui Bashar al-Assad și a deviat într-un război civil, care durează de aproape cinci ani. Allepo este fieful islamiștilor radicali și punctul cel mai fierbinte al luptelor între mujahedini și forțele guvernamentale. Războiul din Siria a provocat moartea a peste 200.000 de civili, iar peste un milion de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele.

Trupele armate ale islamiștilor radicali au fost sprijinite inițial de SUA, care le-a dotat cu armament. Insurgenții l-au înlăturat pe liderul opoziției din Siria, un general supus SUA, și au început propriul lor război cu regimul al-Assad. Mujahedinii care au pornit războiul civil în Siria sunt cunoscuți astăzi ca ISIS sau Statul Islamic, cea mai puternică organizație teroristă din lume. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*