Sindicaliștii din învățământ au început protestul în fața Palatului Victoria

protest profesori

Câteva sute de persoane din domeniul educației protestează, de la ora 15,00, în fața sediului Guvernului.

Aceștia au pancarte pe care scrie „Ne-ați îngropat în hârtii”, „Vrem majorarea cu 50% a salariilor profesorilor debutanți”, „Calitate 10, salariu 1”, „Iohannis, Guvernul tău nu ne face decât rău”, „Înainte de a vă întreba cât costă educația, întrebați-vă cât valorează ea”.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a anunțat, luni, că aproximativ 800 de sindicaliști din învățământ vor picheta, luni și marți, între orele 15,00 — 17,00, sediul Guvernului, nemulțumiți de situația din educație.

Protestatarii sunt reclamă, printre altele, faptul că Executivul nu a aprobat proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, elaborat pe baza Memorandumului aprobat de premierul Dacian Cioloș în data de 12 ianuarie 2016.

Potrivit FSLI, proiectul propus de Ministerul Muncii, în urma discuțiilor dintre grupul interministerial și reprezentanții instituțiilor bugetare, urma să elimine actualele inechități și dezechilibre din salarizarea personalului din sectorul public.

‘Cu toate acestea, Guvernul Cioloș nu l-a înaintat Parlamentului spre adoptare! Actualul sistem de salarizare, mai ales pentru personalul din învățământ, este complet nemotivant, nu încurajează performanța profesională și nu atrage către acest sector vital tinerii cu vocație pentru meseria de dascăl’, se arată într-un comunicat al FSLI.

De asemenea, sindicaliștii consideră că este incorect modul de stabilire a costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, „atâta timp cât se pleacă de la un ‘dat’ al Ministerului Finanțelor Publice și nu de la nevoile reale de finanțare ale unităților de învățământ’, precum și ‘inactivitatea factorilor de decizie în stoparea ‘fenomenului’ de depășire a numărului de antepreșcolari/preșcolari/elevi la grupă/clasă, cu mult peste cel prevăzut de art. 63 din Legea educației naționale’.

Pe lista nemulțumirilor sindicaliștilor se mai regăsesc: nedecontarea, în integralitate, de către toate autoritățile publice locale, a cheltuielilor pentru naveta la și de la locul de muncă a cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar din învățământul preuniversitar de stat, creșterea alarmantă a numărului de agresiuni fizice și verbale asupra personalului didactic, săvârșite de elevi și reprezentanții legali ai acestora, neadaptarea conținutului programelor școlare la nevoile de formare ale elevilor și la cerințele de pe piața forței de muncă, inexistența dreptului legal al personalului didactic de predare cu o vechime efectivă în învățământ de cel puțin 34 de ani de a se pensiona la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei, neadoptarea unor măsuri legislative care să conducă la depolitizarea funcțiilor de conducere din învățământ.

Totodată, cadrele didactice amendează supraîncărcarea activității desfășurată de personalul nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar, generată de reducerile de posturi din anii anteriori, concomitent cu măsurile de suspendare a ocupării posturilor vacante/devenite vacante, precum și lipsa autorizației sanitare de funcționare pentru mii de unități de învățământ.

FSLI reprezintă drepturile și interesele a aproximativ 178.000 de membri de sindicat, adică peste 60% din totalul salariaților din învățământul preuniversitar.

loading...

5 thoughts on “Sindicaliștii din învățământ au început protestul în fața Palatului Victoria

  1. Tare mi-e frica de faptul ca e o actiune cu conotatie politica!Si cred ca PSD ul nu e chiar nevinovat! Eu cred ca multi vin ca prostii dar in substrat e actiunea pesedistilor care vor sa destabilizeze guvernul !vezi cu ce ponta sova penali ne am ales dupa o alta actiune in forta a psd !!!

  2. SI IATA ADEVARATELE PROBLEME _DISCRIMINAREA TINERILOR posturile nu sunt scoase la concurs ,adesea profesori titularizati cu 5 pe vremuri fac legea in scoli ,fiind pusi politic nu pe baza de competenta!In cardasie cu inspectori corupti nu scot sau vand pur si simplu posturi si umilesc tinerii care saracii dau in disperare examene si iau note mari! Lume pe dos !Il auzeam pe unu „mie sa-mi dea banii ,euro , altfel nu are sanse , si nu putini ! „asta e prb yaxa e de la 2000 de euro in sus punct !

  3. Din salariul meu de învatatoare cumpăr material didactic si TOT ce imi trebuie la clasa.Părintii copiilor nu au cum sa ma ajute pt ca nu au unde sa muncească si se descurcă cum pot.Sincer o sa-mi caut un loc de munca in strainatate desi am 20 de ani vechime.Imi place ceea ce fac ,dar ma doare sufletul cand copilul meu imi cere vreun lucru mai scump si trebuie sa-i explic că nu se poate,desi muncesc si eu in fiecare zi.Cu salariul meu nu o sa pot sa-l intretin pt a urma o facultate,desi am un copil serios si muncitor.

  4. Invatamintul trebuie respectat!

  5. Învățământul si sănătatea sunt temelia unei societăți sănătoase si educate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *