Ultimele Știri

Siguranța UE în pericol? ‘Să întărim graniţele externe! Trebuie să fim realişti, Europa nu poate primi toţi refugiaţii’

gard granita

Din ce în ce mai mulți oameni politici transmit avertismente Uniunii Europene cu privire la pericolul de dezintegrare, apărut o dată cu valul de refugiați care au intrat în Europa. Granițele țărilor din cadrul Uniunii încep să prindă tot mai mult contur: sute de metri de garduri ridicate la frontiere.

CITEȘTE ȘI: “Monstru” UE criticat dur: “Se prăbușește sub foame, imigrație și șomaj”

Fostul preşedinte al Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso a declarat, vineri, la Timişoara, că Europa „nu poate primi toţi refugiaţii” şi că trebuie întărite graniţele externe, apreciind totodată că adevărata criză este în Siria, Libia şi Irak.

Jose Manuel Durao Barroso a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi premierul Dacian Cioloş.

În discursul său, după primirea titlului universitar, Barroso a vorbit şi despre criza refugiaţilor din Europa.

CITEȘTE ȘI: 40% dintre germani așteaptă demisia Angelei Merkel

„Am fost întrebat deseori cum aş fi gestionat criza refugiaţilor din Europa. Avem o dificultate cu refugiaţii în Europa, dar adevărata criză e în Siria, în Libia, în Irak. Avem o problemă, dar comparativ cu problema lor nu aş face un schimb. Trebuie să fim realişti, Europa nu poate primi toţi refugiaţii. Trebuie să întărim graniţele externe”, a spus Barroso.

Fostul preşedinte al Comisiei Europene l-a apreciat pe premierul României, prezent la ceremonie, spunând că „România este pe mâini bune”.

La rândul său, Cioloş a spus că apreciază optimismul lui Barroso.

CITEȘTE ȘI: Stoltenberg: Sistemul antibalistic din România consolidează prezenţa militară NATO în Europa de Est

„Au fost patru ani în care m-am ataşat enorm de acest optimist incurabil amorezat de Europa. Ce am învăţat în această perioadă e că Barroso a transmis acest spirit. A fost o perioadă de crize succesive. Barroso a transmis perfect că nu putem vedea criza prin stop-cadre, ci trebuie să o privim prin filme. Criza este o oportunitate şi, dacă ne oprim la criză şi o analizăm, rămânem în trecut, iar dacă o vizionăm vizionar, atunci mergem în evoluţie. Barroso a expus această experienţă idealistică unor oameni capabili de a lua decizii rapide de multe ori împotriva convingerii unor instituţii. (…) Barroso a fost cel care a susţinut cu tărie finalizarea negocierilor României cu UE şi aderarea României la UE. Nu mă cunoştea decât din analize când m-a numit comisar european şi a avut curajul să îmi acorde acel post într-un mandat în care se purtau negocieri pentru politicile din agricultură. E un om capabil să provoace destinul”, a spus Cioloş.

Jose Manuel Durao Barroso a fost preşedintele Comisiei Europene timp de zece ani, în perioada 2004-2014.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*