Ultimele Știri

Și-a uitat promisiunea! Premierul Finlandei nu mai vrea să găzduiască imigranți din motive de securitate

Juha Sipila

Premierul finlandez Juha Sipila a anunțat că nu va putea să își respecte pentru moment promisiunea de a instala într-una din casele sale o familie de solicitanți de azil, din motive de securitate, relatează Reuters.

Sipila, fost director din domeniul telecomunicațiilor, a stârnit controverse în septembrie spunând că își va pune la dispoziția refugiaților cea de-a doua sa locuință, din nordul Finlandei.  Duminică, el a declarat însă la postul public de radio YLE că trebuie să amâne punerea în aplicare a acestui plan, dar că va sprijini o familie de refugiați în alte moduri până când situația se va schimba.

„Am întrebat experți în securitate să evalueze dacă ar fi sigur ca o familie cu copii să se mute (în casă). Din cauza mediatizării puternice, situația este de așa natură încât nu ar fi rezonabil să fac acest lucru în prezent”, a spus el.

Sipila are o locuință în apropiere de capitala Helsinki, precum și o reședință guvernamentală. Casa pe care a propus-o pentru a găzdui refugiați este situată în orașul său natal Kempele și este folosită extrem de rar.

Unii politicieni și voci din opinia publică l-au acuzat pe premier că încurajează venirea solicitanților de azil în Finlanda prin această ofertă.

Finlanda a primit aproape 32.000 de solicitanți de azil anul trecut, comparativ cu 3.600 în 2014. Acest aflux, într-un moment de recesiune economică, a amplificat pozițiile anti-imigranți și a dus la formarea de grupuri paramilitare de patrulare pe străzi, care susțin că trebuie să îi protejeze pe finlandezi de imigranți.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*