Ultimele Știri

Șevciuk: Militarii transnistreni au dreptul să ucidă

transnistria

Liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a semnat un decret care oferă dreptul militarilor din regiune să deschidă focul asupra persoanelor suspectate de acte de terorism în cazul în care viața altor persoane este în pericol sau în cazul în care acest act ar declanșa o catastrofă ecologică.

Documentul se referă la dreptul forțelor armate din regiune de a utiliza armele, tehnici de luptă și mijloace speciale în cadrul operațiunilor de contracarare a actelor teroriste. Astfel, decretul semnat de Evgheni Șevciuk și publicat astăzi prevede ca militarii din regiune să aibă dreptul să deschidă focul, cu scopul de a omorî, asupra persoanelor care sunt bănuite de acte de terorism, iar viața cetățenilor ar fi în pericol. De asemenea, soldații din stânga Nistrului vor putea împușca în oameni, nu pentru a-i avertiza, dar pentru a-i ucide, în cazul în care aceste persoane sunt implicate în acte de terorism ce ar produce o catastrofă ecologică, potrivit moldnova.eu.

În lupta cu cei pe care îi consideră teroriști militarii din stânga Nisturlui vor putea folosi și mijloace care nu sunt letale în cazul femeilor însărcinate sau invalizilor. Forțele armate din stânga Nistrului vor mai putea deschide focul cu scopul de a distruge și omorî și asupra aparatelor de zbor și a echipajelor care au încălcat „spațiul aerian al Transnistriei”, nu s-au supus ordinelor transmise și nu coboară la sol, când viețile oamenilor sunt în pericol și există riscul unei catastrofe ecologice. Aceleași reguli sunt prevăzute și pentru „obiectele plutitoare care vor fi observate în apele interne”.

Anterior, trupele ruseşti staţionate în regiunea separatistă Transnistria au efectuat ample antrenamente militare, folosind „armament de ultimă oră pentru a nimici şi cuceri poziţiilor inamice”. Participanții la exerciții au identificat și au anihilat „o gașcă de extremiști aflați pe malurile Nistrului”, iar pentru acțiuni au fost mobilizate vehicule blindate care să traverseze râul și să transporte infanterie.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a calificat acțiunile ca fiind „sfidătoare” şi „inadmisibile”.

Contingentul militar rus din Transnistria, care se află sub pretextul unei misiuni de „menţinere a păcii”, are oficial aproximativ 2.000 de militari. Presa ucraineană scrie însă că ar fi vorba de 3-5 mii de militari.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*