Ultimele Știri

Seria câștigătorilor la Premiul Nobel va fi deschisă de premiile pentru Medicină sau Fiziologie

Seara Premiilor Nobel, de luni, 6 octombrie, va fi deschisă de seria Premiului Nobel pentru Medicină sau Fiziologie. Aceste premii sunt acordate din anul 1901, oferind recompense persoanelor care au reușit să se facă remarcate prin originalitate și inovație în diverse domenii.

După seria câștigătorilor Premiului Nobel pentru Medicină sau Fiziologie, se vor anunța și premiile pentru Fizică, Chimie, Pace și cel pentru Economie, singurul care nu a fost instituit de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventator al dinamitei, ci a fost creat după jumătate de secol de Banca Suediei.

De-a lungul vremii s-au răsplătit 22 de organizații și 847 de indivizi, printre care 44 de femei. A existat un caz singular în care o persoană a obținut un premiu de mai multe ori, fără a-l împărți cu altcineva. Este vorba despre biochimistul american Linus Pauling, care a fost câștigător al Premiului Nobel pentru Chimie (1954) și pentru Pace (1962).

De asemenea, au existat și două cazuri în care câștigătorii au refuzat premiile oferite, fiind vorba despre scriitorul francez Jean Paul Sartre care l-a refuzat pe cel pentru Literatura, in 1964 și politicianul vietnamez Le Duc Tho, care l-a refuzat pe cel pentru Pace, în 1973. S-au constatat și refuzuri forțate, cum a fost cazul lui Boris Pasternak, scriitor, pe care autoritățile sovietice l-au obligat în 1958 să nu accepte Premiul Nobel pentru Literatură.

Premiul Nobel pentru Pace este singurul care se decernează în Norvegia, la Oslo, în timp ce toate celelalte se decernează în Suedia, la Stockholm, conform dorinței exprese a creatorului premiilor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*