Ultimele Știri

Serghei Lavrov vorbește despre crearea unui nou ”stat transnistrean” în interiorul Ucrainei

Rusia nu este interesată să aibă o „zonă-tampon” în Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în contextul în care Kievul acuză Moscova că vrea să creeze un stat-marionetă în această fostă republică sovietică, eventual să cucerească întreaga Ucraină.

Toate declaraţiile despre „presupusul nostru interes de a crea o o doua Transnistrie, o zonă-tampon, ţin de domeniul absurdului”, a apreciat Lavrov, citat într-un comunicat emis de diplomaţia rusă, într-un interviu pentru postul TV Centru.

Transnistria, o fâşie de pământ situată în estul Republicii Moldova, şi-a declarat independenţa în anii ’90, susţinută din umbră de Rusia.

„Doar un creier bolnav care speră să înşele publicul ar putea să inventeze că am eşuat procesul de soluţionare paşnică în Transnistria şi vrem să facem acelaşi lucru în Ucraina”, a declarat şeful diplomaţiei ruse.

„Avem interesul unei Ucraine puternice, prospere şi amicale. Ucrainenilor le revine să hotărască felul în care va fi organizat acest lucru din punct de vedere adminsitrativ”, a subliniat el.

Kievul, la fel ca numeroşi analişti ruşi şi străini, apreciază că Rusia visează să creeze un stat-marionetă pe teritoriul ucrainean, aşa cum a fost cazul în Republica Moldova şi în Georgia, în contextul în care separatişti proruşi din regiuni aflate în sud-estul Ucrainei îşi reclamă independenţa.

Pe de altă parte, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele rus Vladimir Putin că vrea să „elimine Ucraina ca stat independent” şi „să ia întreaga Ucraină”.

În opinia lui Iaţeniuk, Moscova încearcă să creeze un „culoar” care să asigure o legătură între Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de către Rusia în martie, care să treacă prin mai multe regiuni din sudul Ucrainei şi care să ajungă până în Transnistria, regiunea separatistă prorusă din Republica Moldova.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*