Ultimele Știri

Sepp Blatter, sufocat de critici şi de o posibilă implicare în dosarele de corupţie

sepp-blatter demisie

Imperiul construit de Sepp Blatter se năruie din cauza corupţiei infiltrate de la bun început. Deşi preşedintele FIFA a încercat să se detaşeze de scandalul iniţiat de dosarele de corupţie investigate de justiţia americană şi elveţiană, sfârşitul domniei sale era prevăzut în viitorul apropiat.

Anunţul demisiei lui Sepp Blatter de la preşedinţia FIFA a fost primit cu mare fast de presa internaţională şi de şefii federaţiilor europene de fotbal. Logica e simplă, dacă în cei 40 de ani de prezenţă executivă în cadrul forului internaţional, în 17 dintre care el a fost cel mai important om cu putere de decizie, tranzacţiile ilicite realizate de oamenii săi de încredere erau în conştiinţă de cauză sau trebuiau să fie pentru Blatter.

„E o veste mare. Acum vom putea afla în sfârşit unde s-au dus banii fotbalului de-a lungul timpului. Acordarea Mondialelor 2018 şi 2022 trebuie investigată”, a fost reacţia preşedintelui Federaţiei engleze, Greg Dyke

În acelaşi timp şi presa americană alimentează suspiciunile precum că însăşi Blatter are o implicaţie în actele de corupţie, iar ABC News chiar susţine că o anchetă FBI îl vizează direct, citând surse anonime din cadrul Biroului Federal de Investigaţii.

„Plec, aşa este cel mai bine. FIFA are nevoie de de o restructurare profundă”, a conchis Sepp Blatter aseară în cadrul conferinţei de presă.

A fost cel mai scurt speech şi cel aşteptat de lumea fotbalului, mai ales pentru că şi cei mai importanţi aliaţi ai lui Blatter ai vociferat împotriva sa precum Michel Platini, care joia trecută i-a cerut demisia.

„A fost o decizie grea, curajoasă şi cea mai potrivită”, a spus aseară Michel Platini, preşedintele UEFA.

Noii candidaţi care şi-au anunţat deja intenţia de a se înscrie în cursa pentru preşedinţia FIFA sunt Davos Ginola, fostul fotbalist al lui Newcastle şi Tottenham şi prinţul Ali bin Al Hussein al Iordaniei, care s-a retras după primul scrutin al alegerilor prezidenţiale, însă lista poate fi completată de mai mulţi oameni din fotbalul european.

Fostul internaţional portughez Luis Figo, care iniţial şi-a pus candidatura pentru alegerile din 29 mai pentru preşedinţia FIFA, apoi şi-a retras-o cu o săptămână înaintea votului.

Chiar Michel Platini ar putea fi succesorul lu Blatter, mai ales că cei doi se află în relaţii foarte bune, iar elveţianul a punctat aseară că „trebuie să găsim candidatul potrivit pentru funcţia de preşedinte”.

Şeicul Ahmad Al-Fahad al-Sabah, care face parte din familia roială a Kuweitului şi e membru în comitetul executiv al FIFA şi o figură importantă în Comitetul Olimpic încă din 1992, ar putea candida.

– Michael van Praag: Un membru important la UEFA şi preşedinte al Federaţiei Olandeze de Fotbal, care a candidat la şefia FIFA din acest an, însă s-a retras pentru a-i oferi voturile lui Ali bin al-Hussein.

– Jerome Champagne: a fost candidat şi la aceste alegeri, dar la fel ca van Praag s-a retras cu putin timp înainte. A fost unul dintre oamenii de bază a lui Blatter, din 1999 până în 2010, an în care a fost concediat fără a-i fi oferită vreo explicaţie.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*