Separatiștii proruși au atacat frecvent pozițiile ucrainene în ultimele zile

  • Adrian Marinescu
  • 20 mai 2016
  • Externe
separatisti rusi

În ultimele 24 de ore, separatiștii proruși au încălcat de 15 ori armistițiul, atacând pozițiile militarilor ucraineni, cel mai fierbinte punct pe harta ostilităților rămânând a fi zonă industrială la periferia sudică Avdiivka, regiunea Donețk, informează serviciul de presă al forțelor antiteroriste.

În Avdiivka, militanții proruși au deschis focul de nenumărate ori asupra pozițiilor militarilor ruși, folosind arme de calibru mic, grenade propulsate de rachete, mortiere de calibru 82 mm și 120 mm.  

La Mariupol, separatiștii proruși au deschis focul în repetate rânduri asupra asupra forțelor consolidate ATO, în zona Novotroițk, folosind mitraliere de calibru mare, lansatoare de grenade de diferite sisteme și tunuri antiaeriene.

De asemenea, au fost efectuate atacuri și în Lugansk.

Conflictul armat din estul Ucrainei a început în aprilie 2014. Consiliul Europei, NATO, Uniunea Europeană, Ucraina, SUA și un șir de alte state învinuiesc Rusia de implicare în conflict, în principal de utilizarea forțelor armatei regulate care luptă de partea separatiștilor. Guvernarea rusă neagă orice implicație, declarând că Rusia nu luptă pentru nicio tabără.

Data începutului conflictului se consideră a fi 7 aprilie 2014, când președintele interimar Oleksandr Turcinov a anunțat că împotriva adversarilor puterii ce vor purta arme, vor fi luate măsuri antiteroriste. Drept răspuns la ocuparea de către oameni înarmați a clădirilor administrative din estul țării, la 15 aprilie Turcinov a anunțat începerea Operației Antiteroriste (ATO). Forțele pro-ruse și conducerea Rusiei declară că acțiunile părții ucrainene în conflictul dat sunt operațiuni represive, iar conflictul — război civil.

Conflictul din estul Ucrainei a făcut peste 9.000 de morți de la declanșarea sa în 2014.

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *