Ultimele Știri

Senatul României se reunește mâine pentru reexaminarea Codului Fiscal

Zi decisivă pentru noul Cod Fiscal. Se votează cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare

Luni, 24 august 2015, ora 15.00, Senatul României se reunește în sesiune extraordinară pentru dezbaterea și votarea cererii de reexaminare a noului Cod fiscal, transmisă de președintele Klaus Iohannis.

Comisiile de specialitate și-au început activitatea de astăzi, având termen să întocmească raportul în cazul Codului Fiscal până mâine dimineață, la ora 10.00.

Joi, reprezentanții partidelor s-au întrunit la Palatul Parlamentului pentru discuții tehnice. Aceștia au convenit asupra reducerii TVA în trepte, respectiv o scădere la 20% la sută de la 1 ianuarie 2016 și 19% de la 1 ianuarie 2017. De la discuții au lipsit șefii comisiilor de buget din Parlament.

Liviu Dragnea, președintele interimar al PSD, a declarat pentru Agerpres următoarele: Nu s-a ajuns la o soluție, s-a ajuns la o propunere. (…) Că propunerea la care s-a ajuns poate deveni soluția finală sau mai poate fi nuanțată este cu totul altceva. Vom avea întâlnirea liderilor politici care va decide acest lucru. Pentru mine, este mulțumitor faptul că ce am propus s-a întâmplat”.

Cu o zi în urmă, preşedintele Klaus Iohannis se întâlnise cu prim-ministrul Victor Ponta, pentru a discuta pe tema Codului fiscal. Ponta a prezentat pe scurt rezultatul negocierilor într-o intervenție telefonică la România TV:

„Eu i-am explicat președintelui și guvernatorului și că îmi asum responsabilitatea că tot ceea ce prevede Codul fiscal referitor la TVA, și anume 20% (…) Președintele a zis: da, cu 20% sunt în regulă, cu celelalte chestiuni, haideți să intre în vigoare, de exemplu cea cu taxa specială sau cu acciza, de la o dată ulterioară. Eu nu le consider pe acelea esențiale, ci TVA 20% și restul prevederilor. La fel și guvernatorul. Dar decizia aparține doar Parlamentului, partidelor reprezentate în Parlament„.

În ceea ce privește eliminarea supraaccizei la carburanți, această măsură a fost amânată pentru anul 2017, deși inițial se convenise ca aceasta să fie aplicată de la 1 ianuarie 2016. Este important de menționat că toate celelalte măsuri prevăzute de Codul Fiscal au rămas valabile.

Ziarul Evenimentul Zilei ne aduce la cunoștință că noile modificări din Codul Fiscal nu convin Comisiei Europene. „Comisia Europeană fost și rămâne un adversar al noului Codului fiscal, argumentând că scăderile de taxe pot genera diminuări de venituri care să conducă spre dezechilibru bugetar”, conform unui articol semnat de Raluca Florescu.

Ultimul cuvânt îl vor avea deputații, care se vor reuni marți în sesiune extraordinară, Camera Deputaților fiind for decizional pentru votarea noului Cod Fiscal.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*