Ultimele Știri

Senatul respinge proiectul care obligă operatorii de telefonie și autoritățile să asigure internet gratuit

Senatorii au respins, miercuri, proiectul de lege care obligă operatorii de telefonie să asigure lunar cel puțin jumătate de gigabyte de trafic de internet pe telefonul mobil, conform profit.ro.

Autoritățile administrației publice, locale sau centrale, precum și alte instituții publice ar fi obligate, de asemenea, să asigure acces gratuit și permanent la internet cetățenilor

Consiliul arată că obligațiile prevăzute în textul legii nu privesc doar autoritățile publice, ci și persoanele juridice de drept privat, respectiv firme de telefonie, restaurante, baruri sau cluburi, iar în acest fel sunt neconstituționale.

Inițiatorii legii prevăd, totodată, că „restaurantele, terasele, barurile, discotecile și oricare alte tipuri de unități de alimentație publică asigură accesul gratuit al persoanelor la internet, în interiorul și perimetrul fiecărei clădiri deținute de acestea”.

“Sub aspectul stabilirii, pentru persoanele juridice de drept privat, a obligației de a furniza gratuit internet sau de a permite accesul gratuit la o conexiune de internet, semnalăm că dispozițiile propuse sunt neconstituționale, deoarece îngrădesc exercitarea libertății economice, libertate fundamentală prvăzută la art. 45 din Constituție”, subliniază Consiliul Legislativ.

Potrivit articolului invocat, “accesul liber al persoanei la o activitate economică, libera inițiativă și exercitarea acestora în condițiile legii sunt garantate”. Consiliul precizează că restrângerea acestei libertăți nu este permisă decât în condițiile art. 53 din Constituție, respectiv pentru “apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății or a moralei publice, a drepturilor și a libertăților cetățenilor; desfășurarea instrucției penale; prevenirea consecințelor unei calamități naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*