Ultimele Știri

Senatul a aprobat înființarea Gărzilor forestiere

Senatul a aprobat înființarea gărzilor forestiere, în ședința plenului de marți, pentru a combate și preveni fenomenul tăierilor ilegale de masă lemnoasă.

Aceste instituții publice se vor afla în subordinea autorității publice centrale răspunzătoare de domeniul silvic.

„Activitatea Gărzilor este coordonată tehnic la nivel central de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, prin secretarul de stat pentru păduri și prin structura care coordonează activitatea în domeniul silvic și cinegetic din cadrul acesteia și se desfășoară la nivel teritorial”, prevede actul normativ.

Gărzile vor avea ca atribuții monitorizarea, implementarea și controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier național, precum și aplicarea a regimului cinegetic în fondul cinegetic național.

„În ultimii ani, fenomenul tăierilor ilegale de masă lemnoasă a luat amploare. În acest sens, din datele puse la dispoziție de către Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice București — Serviciu Inventarul Forestier Național rezultă că volumul de lemn recoltat în perioada 2008-2014 din păduri este estimat la o medie de 26,69 milioane mc pe an. Din datele Institutului Național de Statistică reiese faptul că volumul autorizat și recoltat în perioada 2008-2014 este de aproximativ 17,9 mil. mc pe an. Pe cale de consecință, diferența de masă lemnoasă între cantitatea raportată de Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice și cea recoltată în mod legal se presupune a fi recoltată ilegal”, explică inițiatorul în expunerea de motive.

Potrivit Guvernului, pierderea produsă anual bugetului național este estimată la aproximativ 250 milioane euro, iar cantitatea de masă lemnoasă recoltată în mod ilegal „pune în pericol siguranța publică”.

„Se estimează că, pe lângă reducerea volumului de lemn tăiat ilegal, înființarea Gărzilor forestiere determină realizarea unor venituri la bugetul de stat, provenite din contravenții și confiscări de materiale lemnos, în valoare de circa 39.000 mii lei în anul 2015, iar în următorii ani (…) volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal va scădea semnificativ”, se mai arată în expunerea de motive a ordonanței.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*