Ultimele Știri

Senatul a adoptat legea privind votul prin corespondență

Senatul a adoptat, luni, legea privind votul prin corespondență, aceasta urmând să se aplice la alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare. 

Printr-un amendament adus de Comisia de cod electoral propunerii, alegătorii din afara granițelor își pot exprima votul în alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare înscriindu-se în Registrul Electoral cu opțiunea ”vot prin corespondență”.

Alegătorul trebuie să depună o cerere scrisă, personal sau transmisă prin poștă, la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință, la care se anexează o copie a pașaportului cu menționarea statului de domiciliu în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate și a documentului care dovedește reședința, în cazul cetățenilor cu reședința în străinătate.

Programul și sediul birourilor electorale pentru votul prin corespondență sunt aduse la cunoștință publică, „prin orice mijloc de publicitate”, prin grija AEP și a Ministerului de Externe.

„Misiunile diplomatice, oficiile consulare, secțiile consulare, dacă acestea funcționează în locații diferite, și institutele culturale din străinătate ale României asigură imprimarea de buletine de vot prin corespondență (…), precum și punerea liberă și gratuită a acestora la dispoziția alegătorilor în spațiile accesibile publicului din sediile proprii”, se arată în amendamentul adus articolului 13 din lege.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*