Senatorii condamnați cu suspendare rămân fără mandat

  • Nicoleta Ungureanu
  • 5 septembrie 2016
  • Politică
senat

Senatorul Nicolae Vlad Popa (PNL) a depus la Biroul Permanent al Senatului o propunere legislativă de modificare a Regulamentului forului legislativ, prin care un senator să își piardă mandatul atât în cazul unei condamnări la închisoare cu executare, cât și în cazul unei condamnări cu suspendare, conform Digi24.

În temeiul constituţional al colaborării loiale dintre instituţiile statului, Parlamentul are obligaţia de a modifica legislaţia, menționează Nicolae Vlad Popa.

În acest scop, propunem completarea dispoziţiilor articolului 188, alineatul 1, din Hotărârea Senatului nr. 28/2005 privind Regulamentul Senatului, republicată, astfel încât mandatul unui senator să înceteze de drept dacă acesta îşi pierde drepturile electorale cu pedeapsă complementară/ accesorie la o pedeapsă principală, constând în condamnarea la închisoare cu executare sau cu suspendarea executării pedepsei”, se arată în propunerea legislativă.

Propunerea legislativă este semnată de 23 de parlamentari PNL.

De ce parlamentarii nu ar beneficia de aceeaşi prevedere ca şi primarii? Cei condamnaţi cu suspendare îşi mai pot continua mandatul? Concluzia Biroului Politic Naţional a fost că trebuie să promovăm încă de astăzi, şi am reuşit să strângem semnături, iniţiativele legislative care aduc aceeaşi prevedere şi în cazul parlamentarilor”, a spus Alina Gorghiu.

Potrivit propunerii legislative, articolul 188, alineatul 1 din Regulamentul Senatului se modifică, astfel: calitatea de senator încetează de drept la data întrunirii legale a Senatului nou ales, precum şi în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale ca urmare a condamnării definitive cu executarea pedepsei sau în cazul suspendării executării pedepsei, de incompatibilitate sau deces, conform Digi24.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *