Ultimele Știri

Semnificația zilei de 8 martie în lume

Toată lumea sărbătorește pe data de 8 martie ziua care, în România și în alte câteva țări coincide cu Ziua Mamei. Însă, această dată a fost fixată destul de recent, mai exact în anul 1913 şi nu are legătură cu tradiţiile româneşti ci cu mişcarea feministă internaţională.

Istoria Zilei Internaționale a Femeii începe din anul 1908 atunci când peste 15.000 de femei au organizat un marș în New York din dorința de a-și cere drepturile. Ele doreau să devină egale în drepturi cu bărbații, să beneficieze de un program de lucru mai scurt, salarii la fel mari și dreptul la vot.

Mai întâi, pentru Ziua Femeii a fost stabilită data de 28 februarie, în urma unei declaraţii din 1909 a Partidului Socialist din SUA. În 1910, la Conferinţa Muncitoarelor au participat la Copenhaga peste 100 de femei din 17 ţări şi acestea au stabilit ca Ziua Femeii să fie sărbătorită peste tot în lume în acelaşi timp însă doar în 1913 a fost aleasă ziua de 8 Martie. Simbolul ales pentru această zi este laleaua.

Tradiția celebrării femeii datează din cele mai vechi timpuri, chiar dacă atunci nu exista o zi oficială pentru toată lumea. În timpul Greciei antice, zeii din Olimp aveau o zi în care o sărbătoreau pe zeiţa Rhea, zeiţa-mamă a tuturor, asociată deseori cu pământul. Odată cu zeii şi muritorii sărbătoreau femeia-mamă, cea care dădea viaţă, creatoarea tuturor fiinţelor vii şi simbol al renaşterii perpetue.

În România dar și în alte țări, Ziua Internațională a Femeii coincide cu Ziua Mamei. În această zi se obișnuieste ca bărbații să ofere femeilor flori și mici cadouri, la fel și în cazul copiilor, care realizează chiar ei lucrușoare drăguțe pentru mamele lor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*