Ultimele Știri

Semantica cuvântului

Semantica cuvântului „târg” în contextul Târgului de carte Gaudeamus este una cu totul esențială. În acest sens, putem relata faptul că un târg de carte nu seamănă cu niciun alt târg.

Târgul de carte din acest an a însemnat mult mai mult decât o simplă lansare sau o vânzare de carte în masă. Au trecut vremurile în care lumea „flămândă” de cultură se aduna cu interes la asemenea evenimente pentru a-şi îmbogăți colecția de cărți. Astăzi, cultura este un fenomen în raport direct proporțional cu tehnologia; astfel, cărțile online, e-bookurile, cărțile audio, pot fi o alternativă a cărților în format tipărit.

Trecând însă la evenimentul cultural, este de înțeles faptul că, vorbind în termeni economici, este un prilej potrivit în care cererea cu oferta s-au intersectat. Ambele fiind la reciproca îndemână. Cu un program foarte intens, Târgul de Carte Gaudeamus a adunat  mii, chiar zeci de mii de vizitatori de multe feluri, din spații diferite, din structuri sociale, culturale şi manifestaționale diverse.

S-au evidențiat însă, în mod surprinzător, tineri dornici de cunoaştere, de ispravă. Un public de la 0 şi 99 de ani, sau poate şi mai mult, a participat activ la târgul de carte. Pentru a participa activ la un eveniment cultural este nevoie ca măcar minimum de interes să-ți fi fost dinainte stârnit, de altminteri, într-un asemenea mediu, nu rezişti dincolo de 2 ore.

Un eveniment la care nu se serveşte alcool, tutun sau stupefiante, un eveniment la care nu cântă muzica, nu se dansează, nimic nu e de pomană, un loc în care te autoinviți. Activitățile au fost de o natură atrăgătoare, foarte intense, având în vedere că este vorba de un eveniment cultural. Aviz amatorilor „cultura nu este un domeniu cu circuit închis, virgin, în care să nu se poată pătrunde.”

Nu putem asemăna cultura ca francomasoneria sau cu vreo altă uniune de indivizi, care funcționează într-un circuit închis. Cultura mai degrabă e un fel de lagăr, un labirint în care te-ai aventurat, evoluția este imperativă pentru supraviețuire. Autori români dintre cei mai cunoscuți, au întreținut ideea de multiculturalism şi au ales ca timp de câteva zile să împartă din propria lor experiență, emoție, trăire, cu oameni, personaje, personalități distincte.

Programul foarte intens al Târgului, care a constat în mare parte din lansări de carte, analize, prezentări şi expuneri, unde protagonişti au fost personalități precum: Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Lucian Boia, Tania Radu, Denisa Comănescu, Mircea Cărtărescu, Mircea Dinescu, Ana Blandiana, Andrei Pleşu, Horia Roman-Patapievici, Gabriel Liiceanu, George Cristian Maior, Klaus Iohannis şi multe alte personalități de cultură din literatura, gazetăria şi mass-media românească.

Personalități de seamă a culturii româneşti, avantgardiştii României culturale de la începutul democrației, autori care au surprins cititorul cu lucrări ce au descris comunismul şi care încearcă să ne bătătorească o cale spre democrație. Personalități care, zilnic, îşi sacrifică trăirile, senzațiile pentru a relata, analiza, şi a expune lucruri care ne încurajează în viața cotidiană.

Aceşti autori ne fac să înțelegem că perioada de tranziție prin care România traversează, denotă o doză de curaj aparte, claritate, realism, dar pe de altă parte şi o lipsă de profesionalism, care a prelungit perioada de tranziție. Aruncând o privire de ansamblu, constatăm că literatura ca ramură a culturii, oferă o oportunitate aparte, ce nu poate fi gonită din interiorul nostru, complotând împreună cu dorința de cunoaştere şi conştiința, la dezvoltarea, constituirea şi „şlefuirea” spiritului nosttu uman.

Verticalitatea cu care abordăm lucrurile denotă nivelul nostru de înțelegere, iar autodepăşirea ține loc de țeluri care pot fi atinse datorită valorilor pe care le atragem şi le acceptăm în vederea construiri propriei personalități.

Te invit, ca individ înfometat de cultuŕă, la o lectură desăvârşită în scopul  constituirii unei conexiuni durabile cu determinarea.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*