Ultimele Știri

Șeful STS sugerează că televiziunile ar cere anumite beneficii financiare pentru a transmite mesaje în situații de urgență

Marcel Opris, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale

În urma cutremurului de 5,3 grade pe Richter televiunile din România au fost pe linie moartă, cu excepția Televiziunii Românii. Cetățenii au acuzat autoritățile de lipsă de reacție și s-au revoltat pe rețelele de socializare. 

Șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale sugerează delicat că instituțiile media din țara noastră ar cere anumite beneficii financiare pentru a transmite mesaje către populație în situații de urgență. Mesajele de urgență instantanee primite într-o rețea de radiodifuziune sau de televiziune reprezintă o normalitate în țările civilizate, în timp ce în România înseamnă un subiect de negociere, a declarat, luni, în cadrul conferinței internaționale ”Noua paradigmă a comunicațiilor radio”, Marcel Opriș, director Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), vorbind pe tema unor situații precum cutremurul produs recent în țară.

„În România există o lege care se numește 76 din 8 noiembrie 1993, care a ratificat semnarea de către România a Constituției Uniunii Internaționale a Comunicațiilor. Fără această lege și semnarea acestei convenții nu am fi vorbit astăzi de comunicații în România. Articolul 40 din Convenția ITU prevede ca prioritate absolută a tuturor telecomunicațiilor securitatea vieților omenești pe uscat, pe mare, în aer și în spațiul extra-atmosferic. De asemenea, un articol foarte interesant al Convenției face referire la mesajele de urgență. Stațiile de radiocomunicații sunt obligate să accepte cu prioritate absolută apelurile și mesajele de primejdie, să răspundă la aceste mesaje. Rețineți că televiziunea este un serviciu de radiocomunicație, în acest moment, dar noi ne-am îndepărtat foarte mult de la acest concept. Ceea ce în alte țări reprezintă o normalitate ca un mesaj de urgență să fie instantaneu primit într-o rețea de radiodifuziune sau de televiziune, la noi încă este un subiect de negociere”, a spus Opriș.

Oficialul STS a precizat, totodată, că orice cetățean poate da în judecată statul ca urmare a lipsei de comunicare și informare față de un eveniment de urgență produs la un moment dat și care i-ar pune viața în pericol.

„Orice cetățean al României ar putea să dea în judecată o autoritate a statului care nu pune în aplicare acest lucru, având în vedere că România este parte a Convenției. Pretenția cetățenilor României este ca statul, care consumă banii lor, să-i ajute, să fie alături de ei atunci când este nevoie, și în perioade de pace, și în situație de criză. Există standarde care sunt deja consacrate, există practici comune, cum se comunică între toți. În România, unele dintre aceste lucruri au fost eludate. Un serviciu de SMS într-o rețea de comunicații publice de ce nu ar avea prioritate dacă este destinat să salveze o viață? Sigur, este dificil de implementat, dar nu imposibil”, a precizat Marcel Opriș.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*