Ultimele Știri

Şeful Corpului de Control al premierului: Instituţiile au note maxime la simpozioane şi umflat muşchii, dar nu vă bazați pe ele la cutremur

Şeful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, a comentat pe Facebook modul în care s-au comportant instituţiile statului din punctul de vedere al comunicării în cazul cutremurului de sâmbătă noaptea, afirmând că nu şi-au făcut treaba corespunzător, la fel ca şi posturile de televiziune, care difuzau reluări şi nu au liniştit populaţia.

„Concluzia preliminară: instituţiile statului român au note maxime la simpozioane şi umflat muşchii, dar nu vă bazaţi pe ele când va lovi un mare cutremur. Mass-media şi mai ales televiziunile sunt odioase: ore întregi nici măcar nu au oferit vreo informaţie elementară despre cutremur şi nu au liniştit oamenii”, a scris oficialul guvernamental, la scurt timp după producerea cutremurului.

Valentin Mircea spune că televiziunile au continuat apoi cu „bazaconii” în timpul zilei, fără să ofere informaţii relevante despre cutremur. „Televiziunile aşa-zise de ştiri trăiesc din teamă şi cultivă şi propagă teamă, exact ca dictaturile de oriunde din lumea asta”, continuă el, adăugând că mass-media are obligaţia de a informa populaţia, mai ales în situaţii de urgenţă.

Şeful Corpului de Control mai spune că, având în vedere că s-a informat exclusiv de pe Facebook cu privire la cutremur şi de la centre de geofizică din străinătate, ca cere cablistului său să elimine din pachetul de bază „televiziunile care nu îşi fac treaba şi care nu oferă nimic”.

„Este dreptul meu şi dacă va fi nevoie voi contesta chiar articolul din Legea audiovizualului care impune obligaţia de „must-carry” şi care incalcă, în loc să garanteze dreptul meu constituţional la informare”, mai spune el.

Într-o altă postare pe această temă, Valentin Mircea spune că, dacă acest cutremur ar fi fost un exerciţiu privind pregătirea pentru un mare cutremur, „acesta tocmai a eşuat” în privinţa informării publicului şi a coordonării rapide a reacţiei.

 

Mişcarea seismică s-a simţit pe întreg teritoriul României, dar şi în Republica Moldova. Seismul s-a resimţit în Bucureşti, Iaşi, Braşov, Galaţi şi Craiova, dar şi în  Kiev, Vidin şi Sofia, potrivit site-ului earthquake-report.com.

De la începutul anului au fost înregistrate patru cutremure cu magnitudinea peste 4 grade pe scara Richter, respectiv pe 14 august, 4 august, 1 martie şi 7 ianuarie, toate având epicentrul în zona seismică Vrancea.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*