Ultimele Știri

Șefii SPP și SRI au aprimit coloane oficiale de la Oprea

poliția

Gabriel Oprea ar fi oferit coloane oficiale și șefilor SRI și SPP prin protocolul din iulie 2014, nu numai procurorului general Tiberiu Nițu. Potrivit luju.ro Tiberiu Nițu a fost luat de fraier și dat exemplu în comunicatul DNA, însă șefii celorlalte instituții au fost protejați. 

Dosarul DNA îndreptat împotriva fostului vicepremier pentru Securitate Naţională Gabriel Oprea şi care are că ţintă compromiterea preşedintelui UNPR şi a Procurorului General al României ascunde lucruri uluitoare. Dosarul 905/P/2015 este instrumentat de procurorii Marius Bulancea (fost consilier al Laurei Kovesi, când acesată era şefa PICCJ, alături de care se poză cu ambasadorul SUA la Bucureşti – vezi foto) şi procurorul Ioan Amariei, personaj adus de la Secţia de urmărire penală a PICCJ întrucât era omul de încredere al lui Marius Iacob, adjunctul şefei DNA.

trio_bulancea_kovesi_gitensteinDespre procurorul Marius Bulancea amintim că Elena Udrea a acuzat următoarele: “Acest război între mine şi Direcţia Naţională Anticorupţie a pornit după formularea unui denunţ împotriva procurorului şef al Direcţiei – Laura Codruţa Kovesi şi a prim – adjunctului SRI – Florian Coldea. Acest război a generat situaţii inacceptabile… repartizarea cauzei de către procurorul şef Laura Codruţa Kovesi fostului sau consilier din Parchetul General – Marius Bulancea şi procurorului Ana Dana nu este întâmplătoare. Este evident, în opinia mea, că scopul este acela de a o înfundă pe Elena Udrea, de a o ţine în arest cu orice preţ, în ciuda probatoriilor administrate care îi sunt favorabile”.

Vizavi de cele semnalate, ne întrebăm ce a căutat un procuror că Marius Bulancea, care nu are funcţie de conducere, la Ambasada SUA? Ambasada care a intervenit, fără drept, în politică şi justiţia românească, pentru a nu permite schimbarea şefilor DNA!

DNA s-a luat numai de Niţu, nu şi de generalii Coldea şi Pahontu

Surse avizate ne-au informat că în luna aprilie 2014, când fostul ministru de Interne şi vicepremier Gabriel Oprea a semnat cu PICCJ un protocol privind cooperarea în domeniul circulaţiei rutiere – despre care DNA a susţinut că este ilegal – fostul ministru a mai semnat protocoale identice cu Serviciul Român de Informaţi şi cu Serviciul de Pază şi Protecţie. Aceste protocoale, inclusiv cel semnat cu PICCJ au la baza instrucţiuni (acte normative clasificate).

Fără să verifice aceste aspecte, DNA s-a grăbit să declare public că protocolul cu PICCJ este ilegal, prin comunicatul de presă din 25 ianuarie 2016, dezinformând grav opinia publică şi încălcând în mod nepermis prezumţia de nevinovăţie, deontologia profesională şi directivele UE, atacând autoritatea şi imaginea Procurorului General al României Tiberiu Niţu.
Kovesi_-_Tiberiu_Nitu_15_martie_2010_003Este de netăgăduit că DNA a dezinformat întreagă opinie publică când a susţinut în comunicatul din 25 ianuarie 2016 că Procurorul General al României nu se numără printre posibilii beneficiarii ai coloanelor insotie de echipaje de poliţie rutieră, în condiţiile în care în art 233 (3) din HG 1391/2006 se prevede că: “în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă, pot beneficia de însoţirea cu echipaje ale poliţiei rutiere şi miniştrii din Guvernul României“, iar potrivit legii Tiberiu Niţu are rang de ministru conform art. 131 din Constituţie şi al art. 62 din Legea 304/2004 care stipulează: “Ministerul Public îşi exercită atribuţiile în temeiul legii şi este condus de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.”

De ce DNA a lansat asemenea informaţii false pe piaţă, care exced normelor europene încălcând prezumţia de nevinovăţie şi atentând la autoritatea Procurorului General?

Lumeajustitiei.ro solicită Senatului României să verifice, în cadrul cererii privind încuviinţarea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, şi aspectele privind siguranţă naţională în privinţa protocoalelor încheiate cu PICCJ, SRI şi SPP, şi mai ales faptul că DNA, la rândul ei a folosit maşini de poliţie rutieră (cu lumini roşii) pentru diferitele sale acţiuni, deşi prin legea care o invocă susţine că nici măcar Procurorul General nu ar fi avut dreptul la maşină de circulaţie că antemergator.

Gabriel Oprea avea dreptul să aibă şi să atribuie coloane oficiale oricărui funcţionar înalt care putea fi ameninţat prin natură funcţiei

Potrivit art. 3 din OUG nr. 30 din 25 aprilie 2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, ministru de Interne are printre altele şi următoarele competenţe:

”Art. 3 (1) Ministerul Internelor şi Reformei Administrative îndeplineşte următoarele atribuţii principale…

-în domeniul ordinii, siguranţei publice şi securităţii naţionale:

1.stabileşte, potrivit legii, măsuri pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, precum şi a proprietăţii publice şi private;

-organizează şi desfăşoară, prin structuri specializate, potrivit competenţei, activităţi pentru prevenirea şi combaterea terorismului, a criminalităţii organizate…;

-organizează, îndrumă şi coordonează activitatea de protecţie a persoanelor, bunurilor, obiectivelor şi valorilor şi organizează pază obiectivelor de importantă deosebită date în competenţă potrivit legii;

-elaborează şi asigura punerea în aplicare a documentelor strategice şi operaţionale privind întrebuinţarea, planificarea şi realizarea capacităţii operaţionale a forţelor de ordine şi siguranţă publică pe timp de pace, în situaţii de criză şi la război;

-conduce activitatea de informaţii, contrainformaţii şi securitate în domeniile sale de competenţă;

Din aceste competenţe-atribuţii rezultă că ministrul de Interne stabileşte potrivit legii, măsuri pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, or acestea pot îmbracă formă instrucţiunilor, ordinelor scrise sau verbale, dar ci că ministrul de Interne organizează, îndrumă şi coordonează activitatea de protecţie a persoanelor, în funcţie de prevederile legii şi de situaţia operativă concretă pe care el o apreciază în raport de informaţiile obţinute prin structurile de specialitate ce le coordonează sau cu care colaborează.

Art. 77 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 prevede că: ”Judecătorii şi procurorii în funcţie sau pensionari au dreptul de a li se asigura măsuri speciale de protecţie împotriva ameninţărilor, violenţelor sau a oricăror fapte care îi pun în pericol pe ei, familiile sau bunurile lor”.

Deci faptul că un ministru de Interne a apreciat că e necesară dublarea escortei Procurorului General cu un antemergator de poliţie rutieră, pentru a nu fi pusă în pericol integritatea acestuia, inclusiv în drumurile spre casă, nu poate fi sub nicio formă declarat ilegal de nişte procurori din DNA, cu atât mai puţin că înaintea finalizării oricărei anchete, DNA să îşi permită să dea comunicat de presă în care să declare protocolul dintre MAI şi PICCJ ilegal şi că ministru a comis abuz în serviciu, iar Procurorul General al României a primit foloase necuvenite.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*