Ultimele Știri

Șefii serviciilor secrete din Polonia au zburat din funcții

Beata Szydlo

La nici o săptămâna de la venirea la putere a partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS). La propunerea premierului Beata Szydlo, şefii celor patru servicii de informaţii şi contrainformaţii din Polonia au plecat din funcţii. Anunţul a fost făcut joi, 19 noiembrie 2015, de şeful comisiei parlamentare responsabile cu supravegherea acestor instituţii, Marek Opiola, la trei zile de la instalarea noului guvern eurosceptic, transmite AFP, citată de Agerpres.

Reunită în cursul nopţii de miercuri spre joi, comisia parlamentară de control asupra serviciilor a aprobat propunerea, prezentată de noul prim-ministru Beata Szydlo, de plecare din funcţii „la cerere” a celor patru responsabili vizaţi: şefii celor două servicii civile, Agenţia de Informaţii (AW) şi Agenţia de Securitate Internă (ABW), şi şefii celor două servicii militare, Serviciul de Informaţii Militare şi Serviciul de Contraspionaj militar.

Ministrul de Externe al Poloniei: „Nu este vorba despre o răzbunare, ci despre o despărţire de oameni care nu şi-au dovedit eficiența.”

Într-o declaraţie dată, joi, postului de televiziune privat TVN24, noul ministru de Externe Witold Waszczykowski ar fi spus despre activitatea capilor serviciilor secrete destituiţi că reprezenta o ameninţare chiar mai mare decât aceea venită din exterior şi că, în ultimii ani, Agenţia de Securitate Internă a făcut poliţie politică: „Munca responsabililor demisionari în funcţiile lor constituia o ameninţare mai importantă decât ameninţările venite din străinătate… Nu vorbesc despre toţi, dar, de-a lungul anilor, ABW s-a comportat mai mult că o poliţie politică faţă de politicienii polonezi decât că o instituţie însărcinată să apere interesele Poloniei împotriva acţiunilor din exterior”.

De partea cealaltă, o reacţie ar fi venit din partea fostului coordonator al serviciilor speciale, Marek Biernacki, care ar fi denunţat „o lovitură de forţă nocturnă împotriva serviciilor speciale”, care „a creat o situaţie periculoasă pentru stat”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*