Ultimele Știri

Șefa penală de la CNA poate fi demisă!

Laura Georgescu

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ de modificare a Legii audiovizualului care prevede posibilitatea demiterii preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de către Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al instituţiei.

Șefa CNA Laura Georgescu este urmărită penal în dosarul intervențiilor pentru licenţa Giga TV, ea fiind acuzată că a intervenit pe lângă membrii CNA pentru reacordarea licenţei postului.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Administraţia Prezidenţială, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 20 din Legea audiovizualului nr. 504/2002. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în calitate de for legislativ decizional, pe 29 iunie, cu 117 voturi „pentru”, după ce fusese respins de Camera Deputaţilor pe 6 mai.

DNA a extins mai apoi acuzaţiile în cazul Laurei Georgescu, preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului, în dosarul privind intervenţii pentru licenţa Giga TV, ea fiind urmărită penal pentru abuz în serviciu şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii anticorupţie susţin că Laura Georgescu, în calitate de preşedinte al CNA, a fost a instigat între 2013 – 2014, la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA şi care au fost soluţionate prin sancţionarea a şapte posturi de televiziune.

Iniţial se ştia că Georgescu a impus mai multor funcţionari din CNA să întocmească sesizări ce conţin date nereale, iar ulterior a susţinut respectivele sesizări false, prin demararea unor proceduri administrative care au dus la amendarea celor şapte posturi TV, unele dintre acestea fiind sancţionate de mai multe ori. 

Modalitatea de lucru în cazul acestor sesizări false era bine pusă la punct, potrivit DNA, iar pentru a se crea aparenţa de legalitate în privinţa acestor sesizări, o parte dintre ele au fost lucrate într-un fişier “word” care păstra coordonatele formularului de sesizare on line, existent pe site-ul CNA.

imageResizeÎn cazul sesizărilor identificate cu privire la cele şapte posturi TV, au fost inserate date false referitoare la identitatea persoanei care face sesizarea sau chiar cu privire la momentul sesizării. 

În ordonanţa de extindere a urmăririi penale pe numele Laurei Georgescu se menţionează că, în cazul unuia dintre posturile tv sancţionate, la momentul analizării cererii de prelungire a licenţei, în 2014, contrar metodologiei de până la acel moment, au fost anexate mai multe sesizări false, anterioare acelui moment şi care deja fuseseră soluţionate prin sancţionarea cu amendă, ceea ce a condus la o amânare a deciziei de prelungire pentru mai multe săptămâni. În tot acest timp, în spaţiul mediatic s-a transmis că postul respectiv a rămas fără licenţă, ceea ce a afectat în mod direct activitatea acestuia.

În urma sancţiunilor repetate şi a neprelungirii licenţei, postului tv respectiv i-au scăzut încasările din publicitate, cu peste 600.000 de lei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*