Secretele ies la iveală! Victor Atanasie Stănculescu a lăsat moștenire mai multe documente și casete care dețin mărturii despre revoluția din 1989

  • Nicoleta Ungureanu
  • 22 iunie 2016
  • Social

Fostul general Victor Athanasie Stănculescu a lăsat moștenire mai multe documente și casete care conțin mărturii legate de revoluția din 1989.

Mărturiile regăsite în documentele și înregistrările lăsate moștenire de către fostul general sunt legate atât de revoluție, cât și de perioada care a urmat după aceea.

Potrivit avocatului său, Cătălin Dancu, aceste documente se găsesc în posesia unei persoane care deține și drepturile de autor pentru informațiile respective.

„Acea persoană care prin testament a fost mandatată de domnul general Stănculescu ca şi beneficiară a drepturilor de autor, să aibă puterea de a da publicităţii aceste casete, pe care chiar şi el le-a confirmat, şi pe care nu vor găsi doar memorii ale generalului Stănculescu, ci şi mai multe alte aspecte, şi vă spun clar că dintr-o ţinută extraordinară generalul Stănculescu nu a dorit să spună tot ceea ce ar fi putut să spună în cadrul acelui proces, pentru că situaţia era alta”, a declarat Dancu la Crematoriul Vitan-Bârzești.

Generalul Victor Atanasie Stănculescu a murit, la vârsta de 88 de ani, într-un azil de bătrâni din județul Ilfov. Acesta suferise un atac cerebral în urmă cu mai multe săptămâni, de atunci continuând să aibă probleme. Trupul generalului va fi incinerat marţi.

Victor Atanasie Stănculescu s-a născut la data de 10 mai 1928, în oraşul Tecuci (judeţul Galaţi), iar la 17 decembrie 1989 avea funcţia de ministru adjunct al apărării naţionale, fiind trimis de Vasile Milea la Timişoara pentru a reprima revoluţia.

A încercat să se sustragă de la reprimarea revoluției, așa că în noaptea de 21-22 decembrie, l-a rugat pe un medic de la Spitalul Militar din Bucureşti  să-i pună un picior în ghips. Cu toate acestea, s-a prezentat la Comitetul Central al PCR, la chemarea lui Nicolae Ceauşescu, şi a fost numit de acesta ministru al apărării naţionale în locul lui Vasile Milea, care s-a sinucis în jurul orei 9.30 dimineaţa (pe 22 decembrie). Stănculescu a ocupat funcţia de ministru până în anul 1991.

Acesta a fost trimis în judecată în anul 1990, pentru participare la reprimarea revoluţiei, însă a fost condamnat abia în anul 1999 la 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav săvârşit prin reprimarea revoluţiei din Timişoara, hotărâre confirmată în 2000 în urma recursului.

Generalul a fost eliberat pe 20 mai 2014, după ispăşirea a cinci ani din cei 15 ani de închisoare la care a fost condamnat.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *