Ultimele Știri

Secretele din catacombele Casei Poporului: oraşul plutitor, linia de metrou şi militarul zidit

casa poporului

Casa Poporului  rămâne o clădire misterioasă pentru majoritatea românilor, astfel de-a lungul timpului au apărut o serie de legende. Bucureştenii au fost fascinaţi întodeauna de partea nevăzută a Casei Poporului, mai exact de ce se ascunde sub impresionanta clădire din mijlocul Bucureştiului.

Casa Poporului este o construcţie impresionantă în primul rând datorită dimesiunilor şi pentru că a fost construită la cererea lui Nicolae Ceauşescu. Bucureştenii au vorbit de-a lungul timpului despre o mulţime de secrete care s-ar afla chiar sunt clădirea gigant.

O legendă urbană spune că sub Casa Poporului s-ar afla un orăşel plutitor, alcătuit dintr-o mulţime de tuneluri de fugă care ar face legătura cu alte clădiri importante sau zone cheie ale Bucureştiului.

627x0

Anca Petrescu, arhitecta Casei Poporului, povestea, că nici nu se pune problema ca sub Casa Poporului să fie un oraş plutitor. Însă, spunea arhitecta, există tuneluri de fugă. De asemenea, sub impresionanta construcţie se odihnesc şi două buncăre antiatomice şi un adăpost antiaerian.

„Dacă în cazuri de urgenţă cineva se adăposteşte în buncărele de sub Casa Poporului, trebuie să iasă de acolo într-un fel sau altul. Acesta este rostul unor tuneluri de fugă. Cât despre un oraş plutitor subteran, nici nu poate fi vorba”, spunea Anca Petrescu, arhitecta Casei Poporului.

Linia de metrou

Totodată, o altă legendă urbană spunea că prin anii 80 Ceauşescu ar fi vrut ca Armata să îi construiască un tunel secret care să facă legătura între Casa Poporului şi aeroport. Nici până în zilele noastre această legendă urbană nu a putut fi demonstrate, însă oamenii au continuat să vorbească despre ea.

Deşi nici până în ziua de astăzi nu s-a putut demonstra dacă această linie de metrou secretă există cu adevărat sau este doar un mit, poveştile încă circulă şi sunt susţinute vehement de către foşti angajaţi ai Metrorex-ului. Potrivit historia.ro, oficialii Metrorex admit existenţa unui tunel între Casa Poporului şi Izvor, dar spun că scopul acelei construcţii subterane este altul. „Este un tunel de apărare, nu a existat niciodată un metrou prezidenţial care să circule pe ruta aceasta”, a declarat directorul companiei, Gheorghe Udrişte

Casa Poporului are șapte etaje în subteran şi un buncăr antiatomic. Colonelul în rezervă Nicolae Kovacs (82 de ani), omul care a condus partea cea mai secretă a lucrărilor de la Casa Poporului a făcut unele dezvăluiri:

„În Casa Poporului sunt circa 5000 de încăperi, iar în subteran sunt şapte etaje şi buncărul antiatomic, o incintă cu pereţi groşi de 1,5 metri, acoperiţi cu o placă de eclatare, care nu poate fi penetrată de radiaţii. Sala principală urma să fie dotată cu o masă mare în mijloc şi pe pereţi, cu un sistem de hărţi ale României, în relief. Pentru ventilaţie s-au adus pompe suedeze, cu filtre speciale, care au fost încastrate în pereţi. Existau 12 camere mari cu filtre de rezervă, stivuite pe rafturi. Acestea au fost singurele componente străine din Casa Poporului”.


Militarul zidit în peretele construcţiei

Printrei cei 20.000 de oameni care au muncit la construcţia colosului s-au numărat şi soldaţi ai armatei române. Se pare că una dintre legende spune că au existat oameni care au fost zidiţi de vii în pereţi. Ion Bârlădeanu, considerat acum un important artist contemporan român, este unul dintre cei care a lucrat la Casa Poporului.

“În 1989 eram acolo, a fost şi doamna Anca Petrescu, eu am crezut că era nepoata lui Ceauşescu. Doi ani am lucrat acolo, ca paznic. Când a venit tovarăşul Nicolae Ceauşescu, eu l-am văzut de o sută de ori, nu i-a plăcut un zid, el dădea din mâini aşa, a zis să fie dărâmat. Atunci au dat de o haină kaki în zid, apoi au dat de omul mort. El băgase vreo trei oameni în puşcărie, era cu trei trese, sergent major. Nu ştiu de alţii, dar au murit mulţi acolo”, a povestit Ion Bârladeanu pentru cancan.ro.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*