Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat posibilitatea ca România să participe la Grupul de la Vişegrad

  • Adelina Mitrache
  • 10 iulie 2016
  • Externe
Jens Stoltenberg nato

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat posibilitatea participării Ucrainei şi României la Grupul de la Vişegrad, comentând că este un lucru pozitiv faptul că statele NATO cooperează în diverse proiecte.

Stoltenberg a adăugat că NATO recomandă eforturile comune, lucrul în colaborare, pentru a oferi o compatibilitate mai rapidă, iar aceşti paşi îmbunătăţesc eficienţa şi pregătirea forţelor Alianţei Nord-Atlantice.

Miniştrii de externe ai Poloniei, Slovacia, Republica Cehă şi Ungaria, ţările membre ale Grupului de la Visegrad, s-au întâlnit sâmbătă la summitul de la Varşovia al NATO.

Ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, a anunţat că grupul intenţionează să iniţieze discuţii „cu Ucraina, de exemplu, şi state situate mai departe de Europa, care sunt interesate de consultări cu Grupul de la Vişegrad.”

Deşi nu există planuri de extindere a Grupul de la Vişegrad, ar putea fi iniţiate noi formate pentru discuţii, mai spus Waszczykowski, oferind drept exemplu recenta reuniune a celor mai puternice state de pe flancul estic al NATO, Polonia, România şi Turcia.

„Acest format ar putea fi extins pentru a include şi Bulgaria, un alt stat situat pe flancul de sud-est a Alianţei”, a declarat Waszczykowski, care a mai indicat Norvegia şi ţările baltice ca potenţiali parteneri pentru consultări.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *