Ultimele Știri

Seceta scumpeşte electricitatea. Preţul energiei a crescut pe piaţa liberă

scumpiri

Seceta a scumpit electricitatea vândută pe piaţa liberă. Se cumpără acum energie la un preţ cu 20 la sută mai mare. Şi asta pentru că producţia de energie ieftină, din surse hidro, a scăzut. Seceta a redus la jumătate debitele Dunării şi a scăzut nivelul lacurilor de acumulare ale Hidroelectrica. Reglementatorii sistemului energetic spun însă că românii nu vor plăti mai mult. Cel puţin nu până la finalul anului.

La Porţile de Fier, acolo unde se produce un sfert din energia hidro din ţară, debitele Dunării au scăzut considerabil. Au ajuns la 2400 de metri cubi pe secundă, la jumătate faţă de media înregistrată anul trecut. Râurile interioare au scăzut şi mai mult. Sunt direct afectate lacurile de acumulare ale celui mai mare producător de energie din ţară.

La Bicaz, cel mai mare lac de acumulare din ţară, seceta a dus la o scăderea cu 4 metri a cotei medii a lacului.

În sistemul naţional, reducerea producţiei la Hidroelectrica e compensată de termocentrala Oltenia. Adică de energia mai scumpă.

Cărbunele este acum principalul furnizor de energie în sistemul naţional. Urmat de hidrocarburi şi apoi de energia din surse hidro, cea care livra cea mai mare cantitate lunile trecute.

Pe piaţa din ziua următoare, tarifele au crescut cu mai bine de 30 de lei pe MW.

Însă, în propriile gospodării, românii nu vor simţi scumpirile până în decembrie. Pentru că, în coşul reglementat, intră energie produsă de Hidroelectrica şi de Nuclearelectrica.

Nici transporturile nu sunt afectate. Cel puţin în acest moment.

Specialiştii spun că ploile din ultimele zile au crescut uşor debitele. Însă, pentru lacurile de acumulare, e nevoie de câteva săptămâni ploioase pentru a recupera golul.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*