Guvernul României va înființa, în mai puțin de o lună, Agenția Națională de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate, care va confisca bunurile ilicite.

Mai nou, casele și sediile confiscate vor putea fi date spre folosință și transformate în unități de învățământ, instituții publice sau unități medicale, așa cum este prevăzut înntr-un proiect de lege al Guvernului României.

Conform articolului cu numărul 30 al proiectului de lege, toate instituțiile publice aparținând administrațiilor locale, pot cere agenției nou înființate să li se aloce imobilele confiscate pentru transformarea lor în școli, sedii ce folosesc instituțiilor publice, unităti de învatamant și spatii de depozitare a tuturor lucrurilor confiscate de Inspectori.

Agenția va putea depunde banii confiscați sau câștigați prin valorificarea bunurilor confiscate, în conturi care să genereze dobânzi. Dacă se obțin mai mulți bani de pe urma acestor dobânzi, cel de la care s-au luat bunurile, va fi anunțat, iar suma rămasă se va depune într-un cont și astfel vor întra în posesia inculpatului.

Dacă Agenția, în timpul valorificării bunurilor confiscate se folosește de intermediari, aceștia au dreptul să fie plătiți, restul sumei rămase se va vira la bugetul de stat.

Agenția are dreptul să transmită la cerere către orice oficiu de recuperare a creanțelor datele solicitate, acest lucru făcându-se chiar și către o solicitare venită din afara țării noastre.

Acest proiect se află deja pe masa Parlamentului României și va fi dezbătut în regim de urgență. Proiectul a fost făcut public și pe site-ul Ministerului de Justiție, tocmai pentru a se face o dezbatere publică pe această temă.

Noua Agenție va avea un număr de maxim 30 de angajați și va fi condusă de doi directori generali, unul fiind din partea finanțelor iar celălalt din partea justiției.

Cei care l-au gândit, speră ca adoptarea proiectului de lege să se facă până în 15 aprilie 2015.