Ultimele Știri

Se pregătește un nou proiect de lege „Big Brother”

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a transmis grupurilor parlamentare un draft al unui nou proiect de Lege „Big Brother”, după ce Curtea Constituțională a respins legea securității cibernetice în ansamblul ei.

Partidele politice vor analiza în următoarele două săptămâni noul proiect legislativ care prevede retenția datelor cibernetice. Noua lege prevede ca datele de trafic, localizare şi identificare pot fi puse la dispoziţia instanţelor, organelor de anchetă sau celor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale – SRI, SIE, SPP, MApN, MAI şi MJ, doar cu autorizarea prealabilă a judecătorului. 

Adică aceleași prevederi legislative, doar că datele oricărui cetățean ar putea fi obținute printr-un mandat de la un judecător, iar acestea nu pot fi şterse pe o perioadă de până la 5 ani sau până la pronunţarea unei decizii definitive a instanţei.

Tandemul DNA-SRI și Klaus Iohannis își doresc cu tot dinadinsul ca acest proiect de lege să fie adoptat, iar pentru a realiza acest lucru a implicat și cele mai repezentative ONG-uri ale mass-mediei să se alăture. Centrul pentru Jurnalism Independent și Active Watch, alături de APADOR-CH și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație au fot invitate în ”grupul de lucru” pentru legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, însă au refuzat.

„CJI a făcut parte din grupul în care s-au purtat discuții, invitați să explicăm obiecțiile noastre. Am refuzat însă să vedem orice text, am refuzat orice discuție aplicată din cauză că există mecanisme foarte clare de consultare publică. Din grupul nostru nicio organizație nu s-a implicat în elaborarea textului”, a declarat directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani.

Atacurile teroriste din Paris au fost doar un motiv de lansare a ofensivei securiste, fiindcă Ministerul pentru Societatea Informaţională a anunțat convocarea în ianuarie 2015 a unui „grup de lucru” cu scopul declarat al identificării “unor soluţii care să asigure buna desfăşurare a activităţii instituţiilor din domeniul securităţii naţionale”, însă acest cerc era creat din aprilie 2014, la solicitarea premierului, fiind compus din reprezentanţi ai MAI, SRI, MAE, MP, DIICOT, DNA, CSM, ANSPDCP, ANARC, MSI şi Ministerul Justiţiei.

Reamintim că judecătorii Curţii Constituţionale au decis pe 21 ianuarie, cu majoritate de voturi, că cele 3 legi solicitate de serviciu sunt NECONSTITUȚIONALE:

  • legea privind obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină, timp de şase luni, anumite date ale abonaţilor
  • legea cartelelor pre-pay
  • legea privind securitatea cibernetică

Suplimentar, președintele CCR, Augustin Zegrean, a denunțat anumite presiuni pe care SRI le-ar fi exercitat asupra curţii pentru “validarea” legislaţiei Big Brother și a afirmat că o parte a colegilor săi au informat despre această situație forurile europene.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*