Ultimele Știri

Se caută soluții pentru stimularea natalității. A fost depus un nou proiect de lege în acest sens

A fost depus un nou proiect de lege care are ca scop stimularea natalității, acesta oferind posibilitatea unităților administrativ-teritoriale să acorde părinților o indemnizație lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani, pe lângă cea asigurată din bugetul de stat, potrivit Agerpres. Proiectul a fost depus marți de deputatul social-democrat Tamara Ciof.

Mai mult decât atât, într-un comunicat remis, se menționează și faptul că proiectul are în vedere nu numai asigurarea unor indemnizații pentru părinți, ci și asigurarea unui sprijin pentru tinerii care vor să își întemeieze o familie.

„În calitate de medic pediatru, consider că natalitatea trebuie stimulată prin susținerea familiilor care doresc să aibă copii direct de către autoritățile locale prin asigurarea unui sprijin material. Această lege are rolul de a suplimenta indemnizația lunară susținută de Guvern pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani de fiecare unitate administrativ-teritorială, în funcție de bugetul local”, explică Tamara Ciofu în comunicatul citat.

Potrivit inițiativei legislative, primăriile care au înregistrat o scădere a natalității în ultimii ani pot acorda pentru anul ce urmează, prin intermediul serviciilor de asistență socială și în limitele bugetelor locale, indemnizații pentru a promova dezvoltarea familiei.

„Acest proiect de lege l-am realizat în urma consultării cu peste 40 de primari din județul Botoșani pe care îl reprezint în Parlament, dar și cu Asociația Comunelor din România, care a redactat un memorandum de susținere și promovare a inițiativei legislative. Vicepreședintele ACOR Botoșani, Lucian Trufin, a fost cel care a inițiat demersurile pentru promovarea și susținerea acestui proiect. Sumele necesare acordării indemnizațiilor vor fi alocate anual în bugetul local, în funcție de realizarea veniturilor, cu condiția ca unitățile administrativ-teritoriale să nu înregistreze arierate și să nu se afle în stare declarată de insolvență”, afirmă Tamara Ciofu, vicepreședinte al Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaților.

Tamara Ciof declară că proiectul de lege a fost realizat în urma consultării cu mai mult de 40 de primării din județul Botoșani, precum și cu Asociația Comunelor din România, care a redactat un memorandum de susținere și promovare a inițiativei legislative. Aceasta declară că sumele necesare acordării indemnizațiilor vor fi alocate anual în bugetul local, ”cu condiția ca unitățile administrativ-teritoriale să nu înregistreze arierate și să nu se afle în stare declarată de insolvență”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*