Ultimele Știri

Se anunță o nouă criză economică mondială | Pierderi masive la bursa din Moscova și cea din Shanghai

putin

Săptămâna a început cu panică la bursele din Moscova și Shanghai. Acestea au încheiat tranzacţiile cu o scădere de peste patru și, respectiv, cinci la sută, fapt ce anunță o nouă criză mondială.

Bursele de pe pieţele emergente au scăzut luni la cel mai redus nivel din ultimii şase ani, iar monedele ţărilor respective s-au depreciat pentru a şaptea zi consecutiv, deoarece temerile privind perspectivele de creştere ale Chinei au determinat investitorii să renunţe la activele mai riscante, transmit Reuters şi Bloomberg.

Experţii explică situația prin instabilitatea economică din China, acolo unde bursa de valori a fost închisă de două ori săptămâna trecută.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a explicat, pentru publicația germană Bild, că sancţiunile occidentale şi scăderea preţului pentru petrol sunt principalele cauze ale căderii bursei din capitala Rusiei.

Pe lângă acestea, rubla s-a depreciat semnificativ şi a ajuns a ajuns la cel mai scăzut nivel din decembrie 2014. Un dolar este tranzacționat astăzi cu 76 de ruble, iar un euro – cu peste 83 de ruble. 

Toate cele zece grupuri industriale incluse în indicele MSCI Emerging Markets înregistrau scăderi luni. Luni dimineaţă, indicele MSCI Emerging Markets înregistra un recul de 2,1%, la 724,38 puncte, aproape de cel mai scăzut nivel din iulie 2009. Acţiunile China Life Insurance Co şi Industrial & Commercial Bank of China Ltd. au scăzut cu 5,1% şi, respectiv, 3%, în timp ce titlurile Cnooc Ltd şi Hon Hai Precision înregistrau un declin de 4,2% şi, respectiv, 3,3%.

Indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai a închis şedinţa de luni în scădere cu 5,33%, la 3.016,70 puncte, în urma deprecierii monedei chineze şi a temerilor privind perspectivele de creştere ale celei de-a doua economii mondiale. Şi bursele din Coreea de Sud, Thailanda, Taiwan, Indonezia, Malayezia, Filipine, Hong Kong înregistrau luni scăderi semnificative.

Temerile privind evoluţia economiei ruse în acest an au provocat un declin de aproape 3% al indicelui Micex din Rusia, aproape de cel mai scăzut nivel din octombrie 2015. Titlurile celui mai mare grup bancar rus, Sberbank, şi ale companiei energetice Gazprom înregistrau un declin de 3% şi, respectiv, 2,8%.

Datele publicate în acest weekend arată că preţurile producţiei industriale în China au scăzut pentru a 46-a lună consecutiv, alimentând speculaţiile privind extinderii încetinirii creşterii economice.

‘Datele dezamăgitoare din China au creat şi mai multe incertitudini şi au sporit aversiunea faţă de risc pe pieţele bursiere şi valutare din statele emergente. De asemenea, cei mai mulţi investitori au dubii că pieţele financiare chineze se vor stabiliza curând. Ţinând cont de volatilitatea pieţelor financiare, cel mai bine este să rămâi pe margine şi să-ţi păstrezi lichidităţile’, a afirmat analistul Jonathan Ravelas, de la BDO Unibank Inc. în Manila.

Un indice privind ratele de schimb ale monedelor statelor emergente a ajuns luni la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, în timp ce wonul sud-coreean a atins cel mai redus nivel din iulie 2010.

Cele mai semnificative deprecieri s-au înregistrat în rândul monedelor din Africa de Sud, Rusia, Malayezia şi Coreea de Sud.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*