Scoţia vrea negocieri pentru a rămâne în UE şi ar putea organiza referendum proindependenţă

marea britanie scotia steag

Guvernul regiunii britanice Scoţia solicită negocieri urgente cu Uniunea Europeană pentru a reuşi menţinerea în comunitatea europeană în pofida ieşirii Marii Britanii şi analizează posibilitatea organizării unui nou referendum proindependenţă, a anunţat premierul scoţian, Nicola Sturgeon.

„Guvernul Scoţiei solicită negocieri urgente cu Bruxellesul pentru a-şi menţine locul în Uniunea Europeană”, a afirmat Nicola Sturgeon după o şedinţă de guvern organizată sâmbătă la Edinburgh.

„De asemenea, Executivul scoţian analizează actualul cadru legislativ în scopul convocării unui nou referendum pe tema independenţei regiunii”, a spus Nicola Sturgeon.

În prezent, Scoţia este o regiune cu statut semiautonom în cadrul Marii Britanii.

Membrii Guvernului scoţian s-au reunit sâmbătă, într-o şedinţă de urgenţă, pentru a stabili viitorul pas în sensul organizării unui referendum pentru obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie.

Scoţia, care are cinci milioane de locuitori, speră că va putea rămâne membră UE dacă se va desprinde de Marea Britanie înainte ca această ţară să părăsească Blocul comunitar. Locuitorii Scoţiei au votat într-un raport de 62 la 38% în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE, dar majoritatea cetăţenilor britanici au stabilit ieşirea din comunitatea europeană.

Unii politicieni europeni au declarat că Scoţia trebuie admisă rapid în Uniunea Europeană. „Europa este deschisă spre admiterea de noi state membre. Acest lucru este absolut clar”, a declarat Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.

Scoţia intenţionează să organizeze un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, afirmă şeful Guvernului de la Edinburgh, Nicola Sturgeon.

„Devine evident că opţiunea unui nou referendum proindependenţă trebuie să existe şi este luată în discuţie”, a spus Sturgeon după ce Marea Britanie a decis ieşirea din UE. „În acest context, Scoţia se confruntă cu perspectiva de a fi scoasă din UE împotriva voinţei cetăţenilor. Acest lucru este inacceptabil din punct de vedere democratic”, a precizat Sturgeon. „Cred că un referendum proindependenţă este foarte probabil”, a adăugat Sturgeon.

Alegătorii scoţieni au respins într-un raport de 55 la 45% independenţa faţă de Marea Britanie în referendumul din anul 2014, dar, între timp, formaţiunea proindependenţă a lui Sturgeon – Partidul Naţional Scoţian (SNP) – a devenit mai populară.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *