Ultimele Știri

Scoţia pregăteşte un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie

marea britanie scotia steag

Guvernul Scoţiei organizează un nou referendum pe tema independenţei faţă de Marea Britanie, în contextul deciziei ţării de a părăsi Uniunea Europeană, anunţă premierul Nicola Sturgeon, citat de cotidianul The Independent.

Nicola Sturgeon a făcut anunţul cu ocazia unei conferinţe a Partidului Naţional Scoţian (SNP, dreapta) desfăşurată joi în oraşul Glasgow.

Nicola Sturgeon a argumentat că „aripa de dreapta a Partidului Conservator este în ascensiune şi vrea să deturneze rezultatul referendumului” prin care s-a decis ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, existând riscul ca Londra să se îndrepte spre un „Brexit dur”.

Regatul Unit ar putea fi obligat să obțină acordul parlamentului înaintea începerii negocierilor pentru retragerea din Uniunea Europeană. Joi începe la Înalta Curte a Angliei un proces intentat în acest sens.

Reclamanții sunt mulți rezidenți britanici din străinătate și un grup autointitulat Contestația Poporului, în frunte cu reclamantul principal, managerul de investiții Gina Miller. Aceștia susțin că drepturile cetățenilor conform unei legi emise de parlament în 1972, pentru aderarea Regatului Unit la UE în 1973, nu pot fi retrase unilateral de către guvern.

Scoţia a organizat în anul 2014 un referendum similar, dar ideea independenţei faţă de Marea Britanie a fost respinsă în raport de 55% la 45%.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*