Scoția nu vrea să părăsească UE. Ideea independenței revine în discursul public

  • Adrian Marinescu
  • 2 septembrie 2016
  • Externe
scotia

Premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a susținut vineri că a sosit momentul potrivit pentru a se aborda din nou tema separării Scoției de Marea Britanie și le-a cerut scoțienilor să-și ia destinul în propriile mâini, transmite agenția EFE, citat de Agerpres.

Într-un discurs rostit în localitatea Stirling, ea a apreciat că declararea independenței Scoției este ‘singura modalitate de protejare’ a intereselor acesteia în contextul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

‘Cred că a sosit momentul ca partidul nostru să conducă o nouă dezbatere despre independență’, a insistat Nicola Sturgeon, care este și liderul Partidului Național Scoțian (SNP), evocând posibilitatea unui nou referendum pentru separarea de Marea Britanie, astfel încât Scoția să poată rămâne în Uniunea Europeană.

La referendumul desfășurat cu doi ani în urmă, votul majoritar al scoțienilor a fost împotriva independenței. Însă șefa guvernului de la Edinburgh consideră că referendumul de anul acesta prin care britanicii au ales ieșirea din UE ar putea să fi schimbat opțiunea scoțienilor, care au votat majoritar pentru rămânerea în blocul comunitar.

‘Nu dau nimic ca sigur, dar am impresia că sprijinul față de independență va crește dacă va fi clar că este cea mai bună formulă, singura de fapt, de a ne proteja interesele’, a argumentat Sturgeon.

‘Regatul Unit în care Scoția a votat să rămână s-a schimbat substanțial și prin urmare s-au schimbat și argumentele pentru a vota pentru sau împotriva independenței’, a estimat ea admițând că scoțienii nu se tem doar că vor fi scoși din UE împotriva voinței lor, ci și de faptul că nu vor mai fi în piața comună a blocului comunitar.

Premierul scoțian a menționat de asemenea că odată ce guvernul de la Londra va activa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona — prin care se declanșează formal procesul ieșirii unei țări din Uniunea Europeană și care stabilește un termen legal de doi ani pentru negocierea termenilor părăsirii blocului comunitar — această decizie a Londrei va fi valabilă pentru toate entitățile Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, deci și pentru Scoția.

‘Ca premier, nu voi sta cu brațele încrucișate și nu voi permite ca acest lucru să se întâmple fără să ne luptăm’, a mai spus Nicola Sturgeon.

Totuși, într-un sondaj publicat tot vineri, 54% dintre scoțienii intervievați s-au pronunțat pentru împotriva independenței Scoției, în timp ce 46% ar opta pentru separarea de Marea Britanie.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *