Ultimele Știri

Schweighofer, austriacul care ne taie pădurile, și-a cumpărat un palat de 35 de milioane euro

gerald

Proprietarul companiei producătoare de cherestea Schweighofer, Gerald Schweighofer, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Austria, a cumpărat palatul Herberstein din Viena, suma tranzacţiei fiind însă secretă, scrie ziarul austriac de business Wirtschaftsblatt, relatează ZF.

În 2008, fostul proprietar al palatului, Raiffeisen Bank, a vândut clădirea cu peste 35 mil euro, potrivit aceleiaşi surse. Palais Herberstein (Michaelerplatz 2), construit între anii 1896 şi 1897, este un palat baroc înălţat în locul vechiului Palais Dietrichstein-Herberstein, care a încercat să se adapteze la stilul aripii Michaelertrakt. A fost facut în locul unei alte clădiri, Palatul Dietrichstein, celebru pentru Cafeneaua Griensteidl.

a2

a1

În 2002, Holzindustrie Schweighofer construia prima fabrică de cherestea în Sebeş. A urmat apoi, în 2007, fabrica de cherestea din Rădăuţi, iar doi ani mai târziu Schweighofer cumpără unitatea de producere a panourilor încleiate din Siret şi în 2010 fabrica de panele din Comăneşti. În top 100 Cele mai valoroase companii din 2013, Holzindustrie ocupă poziţia 26 având o valoare de 507 mil. euro.

În 2015 a deschis o nouă fabrică de cherestea în România, a cărei construcţie a început în decembrie 2013. Unitatea are o suprafaţă de 70 de hectare şi o capacitate de debitare anuală de 800.000 metri cubi de lemn rotund, provenit din păduri din România şi din alte ţări, precum Polonia, Ungaria, Austria, Croaţia şi Slovenia.

Compania austriacului Sweinghofer prelucrează anual circa 4 milioane de metri cubi de lemn. Conform unui studiu Greenpeace, România pierde 3 hectare de pădure în fiecare oră. Din 2009 până în 2012 s-au înregistrat 31.456 de cazuri de tăieri ilegale de arbori la nivel naţional, soldate cu amenzi sau dosare penale. În 2012 au fost exploataţi peste 19 milioane de metri cubi de lemn, dintre care 3 milioane au fost achiziţionaţi de Schweighofer, conform datelor oficiale.

„Schweighofer este unul dintre cei mai mari procesatori de lemn din Europa şi, din păcate, printre cei care încurajează puternic defrișările ilegale din România”, a acuzat directorul executiv al EIA, Alexander von Bismarck. În urma dezvăluirilor autoritățile române au efectuat mai multe verificări la fabricile Holzindustrie Schweinghofer.

În iulie, Ministerul Mediului a anunţat că a sesizat Parchetul instanţei supreme în urma unui control la Holzindustrie Schweighofer, după ce a constatat nereguli printre care şi suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*