Ultimele Știri

Schema prin care rușii și-au majorat de două ori profitul din vânzările de energie în Moldova

putin gaze

În pofida crizei din Rusia, afacerile gigantul rus Inter RAO EES în Republica Moldova par să prospere. Cel puţin aşa arată raportul anual al companiei.

Astfel chiar dacă în anul 2015 vânzările de energie ale subsidiarei sale din Republica Moldova, Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Dnestrovsk (Cuciurgan), s-au redus cu circa 50% de la 6,93 miliarde de ruble ruseşti (circa 102 milioane de euro) în 2014 la 4,66 miliarde ruble în 2015 (circa 58 milioane de euro), profitul practic s-a dublat, scrie mold-street.com.

Cuciurgan nu plăteşte pentru gaz

Potrivit raportului anual al Inter RAO EES profitul operaţional al companiei (EBITDA) în Moldova, a crescut de două de ori, de la 1,69 miliarde de ruble (24,7 milioane de euro) la 2,69 miliarde de ruble (circa 33,6 milioane euro). Creşterea profitului se datorează noii scheme de livrări de curent electric în Republica Moldova, care au reprezentat circa 92% din totalul vânzărilor Centralei electrice.

Astfel în 2015 Centrala de la Cuciurgan nu a mai vândut curent electric direct companiei de stat Energocom din Moldova, ci prin intermediarul Energokapital, controlat de afaceriştişi politicieni de la Tiraspol, Chişinău şi Moscova.

La fel Cenrala nu a mai cumpărat gaz natural. De exemplu dacă în anul 2014 costurile de achiziţie a resurselor energetice (peste 95% gaz) au fost de 4,1 miliarde ruble ruseşti, apoi în 2015 acestea au constituit doar 84 de milioane de ruble, adică au fost de 48,5 ori mai mici.

O explicaţie a acestui fenomen oferă schema aplicată la producerea şi comercializarea energiei produse la Cuciurgan. Astfel firma Energokapital este cea care intermediază achiziţia gazelor de la Tiraspoltransgaz şi Moldovagaz, pe care le dă spre procesare la Cuciurgan, iar curentul îl vinde întreprinderii Energocom de la Chşinău, care este şi ea un intermediar.

Grupul Inter RAO EES este proprietar din anul 2005 al Centralei Termoelectrice de la Cuciurgan, cel mai mare producător de curent electric din Republica Moldova şi care asigură circa 80% din necesităţile Republicii Moldova în curent electric.

Centrala a ajuns în proprietatea companiei ruseşti Inter RAO EES în anul 2005, în urma unei scheme dubioase, cu firme offshore şi fără acordul Guvernului de la Chişinău.

Centrala Electrică Moldovenească are o capacitate de producție de 2.520 MW şi poate genera energie pe bază de gaze naturale, păcură și cărbune. Are 12 instalaţii de generare a curentului (peste 80% din toate capacităţile de generare a energiei din Republica Moldova), şase dintre care sunt nefuncţionale, iar din cele funcţionale activează doar trei. Astfel Centrala ar putea exporta peste 500 MW de energie electrică pe lună. Totul însă depinde dacă dispune de cantitatea necesară de gaze naturale şi de piaţă de desfacere.

În prezent companiile de distribuţie din Moldova cumpără curent electric de la Centrala de la Cuciurgan cu 6,8 cenţi SUA pentru un kilowatt. Contractul de achiziţie a fost prelungit pentru un an de zile la finele lunii martie 2015. Anterior energia se cumpăra şi de la compania ucraineană DTEK Power Trade, dar din cauza războiului din Donbass, aceasta a sistat livrările.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*