Ultimele Știri

Scandal rasial uriaș în orașul american Ferguson

Situația din Ferguson împarte America în două tabere. Totul a început acum patru luni când un polițist a împușcat un tânăr de culoare. Polițistul a fost achitat de urmărirea penală, fapt ce a creat controverse.

Pe 9 august, poliţistul Darren Wilson l-a împuşcat mortal pe Michael Brown. Imediat au apărut mai multe versiuni ale incidentului. Unii martori au spus că tânărul mergea pe stradă, iar agentul l-a împuşcat, deşi avea mâinile ridicate în aer. De cealaltă parte, poliţia a susţinut că Michael Brown a fost ucis după ce l-a agresat pe omul legii care a încercat să îl dezarmeze. Totodată, autorităţile au făcut publice imagini cu un tânăr, prezentat drept Michael Brown, care ar fi furat dintr-un magazin câteva pachete de ţigări. Uciderea tânărului de culoare a scandalizat populaţia de culoare, majoritară în Ferguson, iar protestele au degenerat curând în violenţe.

2

În cele mai mari orașe din America, mii de oameni au protestat împotriva deciziei pe care procurorii au luat-o cu referire la acest caz. Situația a degenerat foarte ușor, au fost trase multe focuri de armă, în timpul protestelor. Peste 30 de persoane au fost arestate, 12 clădiri și multe mașini au fost incendiate.

1

 

3

Protestatarii au ignorat apelul președintelui Barack Obama de a se păstra calmul și au incendiat mai multe mașini și clădiri, iar forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene. Mai multe magazine au fost jefuite. Barack Obama a declarat că nu susține violența și că înțelege frustrarea și supărarea protestatarilor.

„Nu accept distrugerea propriei comunităţi. Majorităţii covârşitoare a celor care se simt frustraţi şi îndureraţi deoarece au sentimentul că, poate, unele comunităţi nu sunt tratate drept sau că unii indivizi nu sunt consideraţi la fel de respectabili ca alţii, îi spun că înţeleg asta şi vreau să lucrez şi să merg înainte alături de ea”, a spus Barack Obama, preşedintele SUA.

Darren Wilson, polițistul care l-a împușcat pe tânărul de culoare, consideră că viaţa sa a fost pusă în pericol. Acesta a dat un interviu în care a vorbit deschis și a relatat faptele, în oridinea lor cronologică.

„- El a dat primul pumn?

– Da, el a dat primul şi m-a lovit în partea stângă a feţei.

– Îmi scot pistolul, îl îndrept înspre el şi îi spun să se dea înapoi sau îl împuşc. Răspunsul său: A pus mâna pe pistol şi a spus „eşti prea fricos ca să mă împuşti”. În timp ce făcea asta, simţeam cum mâna lui venea peste mâna mea şi că încerca să mă împuşte cu propriul pistol. Atunci am apăsat pe trăgaci pentru prima oară.

– După ce a ajuns supraveghetorul meu acolo, i-am spus ce s-a întâmplat.

– Ce i-ai spus?

– I-am spus că a trebuit să împuşc pe cineva. M-a întrebat de ce. I-am spus pentru că a vrut să-mi ia pistolul, că m-a atacat şi că putea să mă omoare.

– Eşti absolut convins că dacă Michael Brown ar fi fost alb, totul s-ar fi întâmplat în exact acelaşi fel?

– Da.

– Nicio îndoială?

– Nicio îndoială.”, este discuția dintre polițist și prezentator.

Guvernatorul statului Missouri a anunţat ieri triplarea numărului militarilor mobilizaţi la Ferguson. În total, 2.200 de membri ai Gărzii Naţionale vor fi prezenţi în zonă.

„Speranţa şi aşteptările noastre sunt, indiferent de decizie, ca oamenii să arate toleranță, respect reciproc și reținere”, a spus Jay Nixon, guvernatorul statului Missouri.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*