Ultimele Știri

Scandal diplomatic între România și Austria

mae

Ministerul Afacerilor Externe avertizează că relaţiile bilaterale dintre România şi Austria sunt în pericol din cauza presiunii la care sunt supuşi românii care muncesc în Austria. Reacţia MAE vine după o declaraţie controversată a ministrului de externe al Austriei, care a susţinut că ţara sa nu ar trebui să acorde alocaţii copiilor români.

„Ministerul român al afacerilor externe nu este de acord cu luările de poziţie publice ale ministrului federal al afacerilor externe al Austriei pe tema asistenţei sociale destinate lucrătorilor intra-comunitari, cu referire expresă la România. MAE român a transmis deja poziția sa părţii austriece, prin demersuri efectuate la nivel diplomatic în cursul acestei săptămâni, atât la Viena, cât şi la București, la nivelul de ambasador”, se arată într-un comunicat al MAE.

Sebastian Kurz a explicat pentru postul public de televiziune ORF că pentru doi copii români, ai căror părinţi muncesc în Austria, statul austriac oferă lunar aproximativ 300 de euro. „Suma aproape corespunde unui salariu mediu din România”, a spus Sebastian Kurz.

Şeful diplomaţiei (OVP) doreşte că valoarea alocaţiilor acordate de Austria să corespundă celei din statul de unde provin părinţii copiilor respectivi. Astfel, Austria nu ar mai plăti aproximativ 300 de euro pentru doi copii români ai căror părinţi muncesc în Austria, ci doar circa 30 de euro.

„Suntem de aceeaşi părere cu britanicii: Marea Britanie doreşte reforme în cadrul UE şi asta trebuie să se întâmple rapid”, a spus Sebastian Kurz.

kurzSebastian Kurz

Poziţia României este exprimată în patru puncte:

„1. Menţionarea distinctă a României în contextul legat de aplicarea normelor europene în materie de export de prestaţii sociale (alocaţia pentru copii) este nejustificată în condiţiile în care România se regăseşte abia pe locul 5 între statele membre către ai căror cetățenii sunt transferate aceste alocaţii (după Ungaria, Slovacia, Polonia şi Slovenia). Astfel, potrivit măsurătorilor statistice efectuate de partea austriacă, atât în privința asistenţei sociale oferite, cât şi a alocațiilor pentru copii, reiese faptul că cetățenii români nu sunt pe primele locuri în rândul beneficiarilor, aspect confirmat inclusiv public recent de ministru muncii, Rudolf Hundstrofer.

2. Libera circulaţie a persoanelor şi lucrătorilor este un principiu fundamental al UE, care presupune aspecte concrete, printre care accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale. Ca şi ceilalţi cetăţeni europeni care lucrează în alte state membre, cetăţenii români au şi trebuie să aibă acces la prestaţiile ce rezultă din munca depusă şi contribuţiile lor sociale, o abordare diferită fiind profund inechitabilă şi contrară dreptului european în vigoare.

3. În plus, gradul de integrare al cetăţenilor români aflaţi în Austria în societatea gazdă este unul foarte înalt, fapt confirmat în repetate rânduri de oficialii austrieci.

4. Legislaţia europeană prevede garanţii suficiente în vederea prevenirii şi combaterii abuzurilor în domeniul prestaţiilor sociale, iar partea română este dispusă să examineze, de la caz la caz, în dialogul cu partea austriacă, orice potenţială situaţie de încălcare a reglementărilor în materie, concomitent cu o strânsă coordonare cu Viena la nivelul UE.”

MAE apreciază că amplificarea, în mod artificial, în contextul actual premergător alegerilor regionale din Austria, a unor astfel de poziţionări, „riscă să-i transforme pe cetăţenii români care lucrează în mod legal în Austria în victime ale unei dispute politice interne şi, în acelaşi timp, să afecteze relaţiile bilaterale româno-austriece”. În prezent, mai spun oficialii români, relaiile bilaterale se află „la un nivel fără precedent de dezvoltare pe toate palierele, nu numai politic, ci şi în sfera economică”.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Scandal diplomatic între România și Austria

  1. Entega Enrico // 22 iunie 2015 at 10:58 // Răspunde

    Acest tanar pe nume Kurz e un copil rasfatat,nu trebuie luat in seama!Are 24 ani!La varsta asta are inca probleme cu ejacularea precoce!Nu are copii probabil!Eu am muncit in Austria sofer distributie,si pe zi faceam curse duble in comparatie cu un austriac!Si luam minim pe ora 8,45 euro!Ore suplimentare neplatite,si multe altele!Dar suntem dispretuiti ptr ca avem un parlament cere fura si minte in loc sa isi faca treaba!Avem un guvern de corupti si hoti,condus de un premier cercetat penal in Justitie!PSD partid comunist,partid stat!Hoti si cersetori in toata Europa,suntem numiti rusinea Europei!Noi tre sa schimbam ceva!

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*