Ultimele Știri

Scandal diplomatic intre Kremlin și Londra. Boris Johnson îi acuză pe ruși, în replică e făcut „isteric”

boris-johnson-vladimir-putin

Acuzații dure între oficialii britanici și cei ruși, după atacul asupra unui convoi umanitar din Siria, atac atribuit de Occident aviației rusești.

Acuzațiile ministrului britanic de externe Boris Johnson în legătură cu un atac al Rusiei asupra unui convoi cu ajutoare în Siria sunt „isterie rusofobă”, a declarat miercuri Ministerul Apărării rus, informează Reuters. „Nu au existat avioane rusești în zona convoiului umanitar la Alep”, a subliniat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konasenkov, într-un comunicat. 

Oficialul de la Kremlin a cerut ca, dacă Johnson are probe privind implicarea Rusiei, să le facă publice. „Dovezile nu valorează doi bani dacă nu există un acces liber la ele”.

Și Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, a reacționat dur, declarând că Johnson amenință Rusia. „Este rușinos!”, a afirmat Zaharova.

Boris Johnson a avertizat marți Rusia că riscă să devină un stat ‘paria’ dacă va continua să bombardeze ținte civile în Siria și a afirmat că marile puteri trebuie să facă mai mult pentru a pedepsi Moscova prin impunerea de sancțiuni, relatează Reuters. „Dacă Rusia va continua pe calea actuală, atunci cred că această țară este în pericol de a deveni un stat paria”, a spus Boris Johnson în parlament, cerând grupurilor anti-război să demonstreze în fața ambasadei Rusiei la Londra.

 
Siria, copil salvat in Alep

„Aș vrea să văd demonstrații în fața ambasadei Rusiei”, a spus Johnson, subliniind că există o indignare în creștere față de raidurile aeriene rusești asupra orașului Alep, relatează AFP. „Toate dovezile disponibile indică responsabilitatea Rusiei în (comiterea acestor) atrocități”, a spus el, referindu-se la un atac asupra unui convoi cu ajutoare umanitare.

„Sunt atras de ideea de a-i aduce pe acești oameni în fața Tribunalului Penal Internațional”, a continuat șeful diplomației britanice. „Să ataci un spital echivalează practic cu o crimă de război și e timpul ca astfel de incidente să fie complet și corect investigate”.

Boris Johnson

Și Andrew Mitchell, deputat al Partidului Conservator și fost secretar de stat pentru dezvoltare internațională, a afirmat că atacul întreprins luna trecută împotriva unui convoi umanitar al ONU în apropiere de orașul sirian Alep (nordul Siriei) este o crimă de război comisă de către forțele rusești.

”Când vine vorba de bombe incendiare și de muniții precum bombele antibuncăr și bombele cu fragmentație, ONU spune în mod clar că folosirea sistematică a unor astfel de bombe fără discernământ în zone dens populate constituie o crimă de război”, a declarat Mitchell luni seara în Camera Comunelor.

”Suntem martorii unor evenimente care amintesc de comportamentul regimului nazist la Guernica din Spania”, a adăugat Mitchell, referindu-se la distrugerea orașului spaniol Guernica în 1937 de către avioane ale Luftwaffe, armata aeriană a lui Adolf Hitler. Bombardarea orașului istoric a devenit subiectul unei celebre picturi a lui Pablo Picasso.

Circa 20 de persoane au fost ucise în atacul asupra convoiului ONU și al Semilunii Rosii Arabe Siriene și SUA au acuzat două avioane rusești care erau în zbor în zonă în timpul incidentului. Moscova respinge acuzațiile, afirmând că au fost vizați doar militanți și consideră Occidentul că este responsabil de criza din Siria.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*